Vad kan du se via ditt journalsystem?

Journalsystemen kan anslutas till registret Nationella läkemedelslistan i flera steg. Det första steget innebär att du som behörig personal inom hälso- och sjukvården får tillgång till att läsa aktuell information om alla förskrivna och uthämtade läkemedel och andra varor.

Den digitala tjänsten Förskrivningskollen, som nås via E-hälsomyndighetens hemsida fungerar som ett reservsystem för åtkomst till Nationella läkemedelslistan.

Åtkomst och samtycken

Samtycke i Nationella läkemedelslistan innebär att patienten samtycker till att hälso- och sjukvårdspersonal får läsa informationen i patientens Nationella läkemedelslista.

Ett samtycke är en frivillig, särskild och otvetydig viljeyttring genom vilken en person som tillfrågats om något, efter att ha fått information, godtar det frågan gäller.

Följande gäller när du behöver åtkomst till en patients alla förskrivna och uthämtade läkemedel och andra varor via ditt journalsystem.

  • Du måste ha patientens samtycke för att få läsa förskrivnings- och uttagsinformation från Nationella läkemedelslistan.
  • Även om du inte har patientens samtycke kan du som förskrivare se om patienten har några narkotiska eller andra särskilda läkemedel förskrivna. Du ser däremot inte vilka det är. 
  • Om patienten inte har förmågan att ge sitt samtycke kan det i vissa situationer vara möjligt att i stället använda nödåtkomst eller förmodat samtycke.
  • Det är lämpligt att fråga barn och ungdomar under 18 år om samtycke i de fall de bedöms förstå innebörden av samtycket.

Spärrad information

Du kan få information om att patienten spärrat förskrivnings- och uttagsinformation. För att få se spärrade uppgifter behöver patienten ge dig ett särskilt samtycke till detta.

Vad betyder orden?

Med särskilda läkemedel menas narkotika, anabola steroider, erytropoietin, darbaepoetin, androgener, somatropin och tillväxthormon (GH). 

Du får se din patients uppgifter utan samtycke om patienten är i en medicinsk nödsituation. Du får åtkomst till samtliga uppgifter, även de uppgifter som din patient har spärrat.

Om patienten har en stadigvarande oförmåga att lämna samtycke, vid till exempel demenssjukdom, kan du hänvisa till ett förmodat samtycke. Du får dock inte se spärrade uppgifter.


Gå vidare till Hur hanterar du förskrivningar för barn med särskilda skyddsbehov?