Sekretess gentemot vårdnadshavare

Ett barns eller en ungdoms läkemedelsbehandling kan vara känslig information. Förskrivare ska, när det bedöms nödvändigt, spärra förskrivningar och uttag för patientens alla vårdnadshavare och ombud. Då visas inte förskrivningen med tillhörande uttag för patientens vårdnadshavare eller ombud när de ser receptinformation. Expedierande apotekspersonal ser att det finns en spärr gentemot vårdnadshavare och patientens ombud i expedieringssystemet. Spärren innebär att du inte får ge vårdnadshavare eller patientens ombud information om förskrivningen.

Expedierande apotekspersonal ska på uppdrag av förskrivaren kunna sätta en sekretesspärr gentemot vårdnadshavare i samband med registrering av telefon- eller pappersrecept.


Figur 1. Illustration över hur det går att skydda ett barns uppgifter med en sekretesspärr gentemot vårdnadshavare.


Att tänka på

  • Om en spärr sätts gentemot en vårdnadshavare på en förskrivning och dess uttag, gäller det för samtliga förskrivningar i samma förskrivningskedja (inklusive framtida förskrivningar om förskrivningen förnyas eller ersätts).
  • Patienten (barnet) kommer inte själv att kunna se sina förskrivningar och uttag. Det gäller både vid egen direktåtkomst till exempel i apotekens e-handel och vid utskrift av till exempel Aktuella recept. Det är för att undvika risken att barnet inte har full kontroll över användningen av sin e‑legitimation.
  • Spärrad förskrivning är synlig på apotek och i vården vilket innebär att patienten endast kan få tillgång till information om förskrivningen vid kontakt med personal på ett fysiskt apotek eller i vården.


Gå vidare till nästa sida Sekretesspärr av behandlingsorsak gentemot patient