SIDAN OCH DESS UNDERSIDOR ÄR UNDER KONSTRUKTION

Nationell samordning

E-hälsomyndigheten har regeringens uppdrag att driva utvecklingen av den nationella digitala infrastrukturen inom hälsa, vård inklusive tandvård och omsorg. Att utforma infrastrukturen är en komplex process som kräver ett brett samarbete inom sektorn där olika behov och förutsättningar tas om hand.

Arbetet samordnas ytterst genom myndighetens strategiska samordningsgrupp och nationella råd. 

  • Syfte: Underlätta och effektivisera samarbetet mellan de aktörer som spelar avgörande roller för att införa en nationell digital infrastruktur för hälsa, vård och omsorg.

  • Deltagare: E-hälsomyndigheten, Myndigheten för digital förvaltning, Swedish Medtech, Socialstyrelsen, Vårdföretagarna, Region Jönköping, Läkemedelsverket, Sveriges Apoteksförening, Västra Götalandsregionen, Region Västmanland, Försäkringskassan, Sveriges Kommuner och Regioner, Region Jämtland-Härjedalen, Vårdförbundet, Läkarförbundet, Regeringskansliet, TechSverige

  • Kontaktperson: peter.alvinsson@ehalsomyndigheten.se 
  • Yta på webben: Strategisk samordningsgrupp
  • Samverkansyta saknas
  • Syfte: Rådet samlar experter från hela hälso- och sjukvårdssektorn för att identifiera och prioritera nationella standardiseringsbehov samt främja framtagning och användning av implementationsnära specifikationer inom hälso- och sjukvården
  • Deltagare: myndigheter, regioner och kommuner, privata vårdgivare, standardiseringsorganisationer, akademi, industri och professionsorganisationer. Varje aktörsgrupp har två representanter, en ordinarie deltagare och en ersättare.
  • Målgrupp: Verksamheter som har behov av och använder specifikationer, aktörer som utvecklar och förvaltar digitala lösningar med hjälp av specifikationer, aktörer som tar fram och förvaltar specifikationer och aktörer som beslutar / prioriterar att implementera specifikationer
  • Kontaktperson: rodabe.alavi@ehalsomyndigheten.se

  • SamverkansytaNationellt råd för interoperabilitet inom Hälso- och sjukvård 


Samarbeten

E-hälsomyndighetens arbete ska präglas av nära samarbete och hög inkludering med berörda intressenter. Samarbeten och dialog kring vårt uppdrag behöver finnas på olika nivåer och inom olika områden samtidigt som vi måste säkerställa helheten. 

För att samarbeta effektivt finns det arbetsgrupper inom olika områden, där syftet bland annat är att uppnå uppsatta mål och strategier. Ibland fokuserar arbetsgrupperna på detaljerade frågeställningar, exempelvis verksamhets- och teknikfrågor. För den här typen av samarbeten behövs representanter med särskild specialistkunskap för olika sakområden och funktioner. Pågående samarbeten inom respektive område finner du via nedan länkar: 


Interoperabilitet

Förutsättningsskapande komponenter 

Läkemedel

Vård och hälsofrämjande

Arkitektur

Europeiska hälsodataområdet (EHDS)




  • No labels