Godkännandeaktiviteter i godkännandet mot versionspaket 21


Här kan du på en övergripande nivå ta del av de riskminimerande aktiviteter som genomförs under ett godkännande som avser versionspaket 21.

 


I godkännandet för versionspaket 21 ingår en uppstartsaktivitet och tio godkännandeaktiviteter vilka beskrivs på denna sida. För varje enskild godkännandeaktivitet kommer ni att förses med ett underlag som ni ombeds fylla i. Under ärendets gång kommer ni även få genomföra demos av er tilltänkta lösning för att vi ska kunna stötta och vägleda er under systemets utveckling. 

De olika aktiviteterna syftar till att:

  • Belysa olika aspekter och krav som ni behöver beakta under kravställningen och utvecklingen.
  • Uppdaga eventuella diskrepanser mellan er tilltänkta lösning och de krav som E‑hälsomyndigheten ställer på anslutande system.
  • Inhämta ert intygande om kravuppfyllnad.

Dokumenten inom aktiviteterna syftar till att vägleda er igenom Handbokens alla delar och hjälpa er att tyda och förstå innebörden av kraven. Under tiden som aktiviteterna genomförs och verifieras har vi en dialog kring de frågeställningarna som uppstår kopplat till aktiviteterna och utvecklingsprojektet.  

Uppstartsdokument

Det här dokumentet skickas till er i samband med att ni inkommer med en beställning av godkännande som avser ett anslutande system som ska använda tjänster i E‑hälsomyndighetens versionspaket 21.

De frågor som ställs syftar till att ge oss en tydligare bild av ert system och ert utvecklingsprojekt. Dokumentet innehåller också ett avsnitt med läsanvisningar till utvalda delar av Handbok för vård- och apotekstjänster (Handboken) med ett antal tillhörande frågor.

Era svar på frågorna i dokumentet bidrar i vår planering för det uppstartsmöte som kommer att genomföras när era svar har inkommit.  

Godkännandeaktivitet 1 - Planerad funktionalitet

I den här aktiviteten får ni besvara ett antal frågor som syftar till att tydliggöra era planer för den aktuella systemversionen och vilken funktionalitet den ska innehålla. Avsikten är också att belysa de övergripande och funktionella krav som ställs av E‑hälsomyndigheten.

Den plan som ni redogör för här kommer att följas upp i ett senare skede, när det är fastställt vilken funktionalitet som systemversionen ska innehålla. Detta sker i samband med aktivitet 6 - Implementerad funktionalitet.

E‑hälsomyndigheten kommer godta skillnader mellan dessa två redogörelser, förutsatt att ingen obligatorisk funktionalitet har utgått och ingen otillåten funktionalitet eller hantering har adderats i den systemversion som ska tas i drift.


Godkännandeaktivitet 2 - Planerad arkitektur

I den här aktiviteten får ni redogöra för hur ni planerar att hantera olika aspekter av det anslutande systemets arkitektur. Syftet är att få bekräftat att hanteringen möter upp mot E‑hälsomyndighetens krav gällande arkitektur, säkerhet och närliggande områden.

Detta görs genom att ni:

  • Förser oss med preliminära versioner av de underlag som ska upprättas enligt Arkitekturkrav för system som ansluter till E‑hälsomyndighetens tjänster. I ett senare skede av godkännandeprocessen, i aktivitet 7 - Kravuppfyllnad arkitektur, kommer ni få inkomma med fastställda versioner av dessa underlag, samt deklarera att E‑hälsomyndighetens arkitektur- och säkerhetskrav uppfylls av det system som ska tas i drift.
  • Bekräftar att ni tagit del av och avser att hantera krav inom områdena spårbarhet, icke-funktionella krav och krav på anropsresultat och felhantering.  


Godkännandeaktivitet 3 - Planerad testning

Det åligger den systemleverantör som utvecklar ett anslutande system att på egen hand kvalitetssäkra sitt system. I detta ingår att genomföra välplanerade tester gentemot en av E-hälsomyndighetens testmiljöer.

I den här aktiviteten får ni redogöra för hur ni planerar att testa den systemversion som är föremål för godkännande. De frågor som ställs speglar E‑hälsomyndighetens uppfattning om vad en systemleverantör som minst måste testa på egen hand inför en anslutning till tjänster i versionspaket 21.

De svar som ni redovisar här kommer följas upp i senare skede i godkännandeprocessen, i aktivitet 8 - Genomförd testning.


Godkännandeaktivitet 4 - E-hälsomyndighetens säkerhetslösning

Åtkomst till tjänsterna i versionspaket 21 sker uteslutande via den åtkomstlösning som benämns E‑hälsomyndighetens säkerhetslösning. Den här aktiviteten syftar till att kartlägga hur ert system tekniskt hanterar säkerhetslösningen genom att besvara ett antal frågor.


Godkännandeaktivitet 5 - Presentationskrav

Den här aktiviteten belyser de presentationskrav som E­‑hälsomyndigheten ställer på anslutande system. Genomförandet går ut på att ni besvarar ett antal frågor gällande er tänkta hantering av presentationskraven i systemversionens användargränssnitt. Syftet är att eventuella frågetecken eller missförstånd ska kunna komma upp för diskussion och justeras i ett skede när systemversionen fortfarande är under aktiv utveckling. På så sätt minskar risken att avvikelser gentemot presentationskraven identifieras i slutskedet av godkännandeärendet i samband med aktivitet 9 - Godkännandetester.  


Godkännandeaktivitet 6 - Implementerad funktionalitet 

I den här aktiviteten får ni redogöra för vilken funktionalitet som har implementerats i den systemversion som kommer tas i drift. Informationen behövs för att rätt uppsättning godkännandetester ska kunna väljas ut i det aktuella godkännandeärendet, och underlättar även i samband med framtida ärenden som avser förnyade godkännanden av ert system. Att E‑hälsomyndigheten har kännedom om funktionsinnehåll i anslutande system bidrar också till en bättre förståelse för hur förändringar i myndighetens tjänster påverkar dessa system.

Aktiviteten ska genomföras när det är fastställt vilken funktionalitet systemversionen ska innehålla och hur funktionaliteten ska implementeras. Om ändringar som påverkar systemversionens funktionsinnehåll ändå görs efter att dokumentet har skickats in (men innan godkännandet har utfärdats) måste godkännandeansvarig meddelas.


Godkännandeaktivitet 7 - Kravuppfyllnad arkitektur

I den här aktiviteten får ni deklarera att E‑hälsomyndighetens arkitektur- och säkerhetskrav uppfylls.

Aktiviteten ska genomföras när det är fastställt hur de krav som E‑hälsomyndigheten ställer gällande arkitektur, säkerhet och näraliggande områden hanteras. Om ändringar som påverkar kravuppfyllnaden ändå görs efter att dokumentet har skickats in måste godkännandeansvarig meddelas.


Godkännandeaktivitet 8 - Genomförd testning

I den här aktiviteten får ni redogöra för genomförandet, omfattningen och utfallet av de tester som ni har genomfört för systemversionen. Aktiviteten ska genomföras när:

  • Godkännandeaktiviteterna 1–7 är godkända.
  • Systemversionen är färdigutvecklad och kvalitetssäkrad av er i en produktionslik miljö.

Utifrån era svar görs en bedömning av förutsättningarna för att E‑hälsomyndighetens godkännandetester ska kunna genomföras med ett tillfredsställande resultat.


Godkännandeaktivitet 9 - Godkännandetester 

Godkännandetester genomförs när tidigare aktiviteter genomförts med godkänt resultat , vilket innebär att aktivitet 8 - Genomförd testning ska vara godkänd. De genomförs alltså utöver och efter de tester och den kvalitetssäkring som det åligger er som systemleverantör att självständigt genomföra, i ett skede när ni anser att systemversionen är redo att anslutas till produktionsmiljön. Godkännandetesterna ger E‑hälsomyndigheten möjlighet att aktivt kontrollera utvalda delar av integrationen och kravuppfyllnaden. Innan ett intyg om godkännande kan utfärdas måste eventuella avvikelser som identifieras under E‑hälsomyndighetens verifiering åtgärdas, och vid behov passera godkännandetesterna på nytt.

Godkännandetesterna genomförs i en för detta avsedd externtestmiljö, utifrån testfall och testdata som tas fram av E‑hälsomyndigheten.


Godkännandeaktivitet 10 - Beställarens deklaration 

När Godkännandeaktivitet 9 - Godkännandetester är genomförd med ett godkänt resultat ska ni som ett sista led innan ni blir godkända fylla i blanketten Beställarens deklaration. 

Aktiviteten Beställarens deklaration ingår i samtliga ärenden, och genomförs som en sista aktivitet innan godkännandeintyget kan utfärdas. Här får ni bland annat intyga att systemet kommer kunna användas på ett korrekt och säkert sätt.



Versionshistorik

VersionDatumKommentar
1.02024-02-22Ny sida Handbok för vård- och apotekstjänster