Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

  • Standardisering och interoperabilitet: Lösningen baseras på öppna standarder, särskilt OpenID Federation, för att möjliggöra brett systemstöd och interoperabilitet.

  • Distribuerad tillit: Tillitsinformation förmedlas tekniskt via signerad metadata och validerbara kedjor.

  • Modularitet: Komponenter kan kombineras utifrån behov och rollerna kan fyllas av olika aktörer i olika kontexter.

  • Automation: Validering av metadata sker i realtid vilket möjliggör dynamisk åtkomst och minimerar förhandsregistrering.

Sammanfattning

Förslag

...

Federationsinfrastrukturen enligt OpenID Federation-specifikationen bygger på distribuerad publicering och verifiering av signerad metadata. Varje aktör i federationen representeras av en eller flera entiteter som publicerar metadata, så kallade Entity statements – signerade JSON Web Token (JWT) som innehåller information om entiteten, dess metadata, policies och nycklar. Den tekniska tilliten i infrastrukturen etableras genom att dessa uttalanden kan kedjas ihop i en verifierbar tillitskedja upp till en gemensam Tillitsankartjänst.

...

på teknisk modell för federationsinfrastruktur

Den föreslagna tekniska modellen för federationsinfrastruktur inom Ena bygger på OpenID Federation-specifikationen och utgår från principen om distribuerad publicering och verifiering av signerad metadata.

Varje aktör i infrastrukturen representeras av en eller flera entiteter som publicerar metadata i form av så kallade Entity statements – signerade JSON Web Tokens (JWT) som innehåller information om entitetens identitet, tekniska kapacitet, policykrav, nycklar och eventuella tillitsmärken.

Den tekniska tilliten i infrastrukturen etableras genom att metadata kan kopplas ihop till en verifierbar tillitskedja, där varje led i kedjan intygar nästa, upp till en gemensam Tillitsankartjänst. Denna tillitskedja möjliggör att beslut om identitet, åtkomst och behörighet kan fattas även mellan parter som inte har en etablerad relation i förväg.

Modellen bygger på maskinell tolkning och kryptografisk verifiering av metadata, vilket skapar förutsättningar för en flexibel, decentraliserad och automatiserad federationsstruktur. Den möjliggör både sektorsvisa och sektorsövergripande informationsutbyten, där varje aktör kan delta i flera federativa kontexter samtidigt – med gemensamma tekniska mekanismer men med möjlighet att hantera olika tillitskapande krav och policyer.

Tillitsankartjänst

Tillitsankartjänsten (motsvarar Trust Anchor i OpenID Federation-specifikationen),  fungerar som den yttersta källan till tillit. Den publicerar metadata, signerade så kallade Entity statements, för de Anslutningstjänster och Tillitsmärkestjänster som den erkänner. Dessa uttalanden utgör roten i varje tillitskedja och verifieras kryptografiskt. Endast aktörer som kan härledas till en gemensam Tillitsankartjänst anses ingå i samma federation.

Anslutningstjänst

Anslutningstjänsten (motsvarar Intermetidate Entity i OpenID Federation-specifikationen) fungerar som ett tekniskt nav som aggregerar, hanterar och publicerar metadata, signerade Entity statements, om underordnade entiteter – t.ex. e-tjänster, API:er, legitimeringstjänster eller attributkällor. Den kan även tillföra policies , vilket gör det möjligt att tillämpa lokala villkor utan att bryta den federativa strukturen.

Digitala tjänster

Digitala tjänster som legitimeringstjänster, auktorisationstjänster eller e-tjänster (motsvarar Leaf Entity i OpenID Federation-specifikationen) publicerar sina egna Entity statements som tillhandahåller teknisk metadata om endpoints, nycklar och tillämpade policyer. Dessa är signerade och refererar till anslutningstjänster genom Authority hints.

Tillitsmärkestjänst (Trust Mark Issuer)

En Tillitsmärkestjänst (motsvarar Trust Mark Issuer i OpenID Federation-specifikationen) fungerar som en oberoende aktör som utfärdar tillitsmärken – signerade och strukturerade bevis på att en viss komponent uppfyller angivna tillitsskapande krav kopplade till en viss IAM-förmåga, såsom autentisering eller attributhantering.

Tillitsmärket (benämns Trust Mark i OpenID Federation) är ett fristående JWT-signat som bifogas i entitetens metadata. Det kan valideras separat från övriga delar av tillitskedjan, vilket möjliggör att mottagande parter – till exempel e-tjänster eller verifieringstjänster – kan fatta policybaserade beslut om tillit och åtkomst utifrån om rätt tillitsmärke finns och är giltigt.

Uppslags- och verifieringstjänst

För att åstadkomma teknisk verifiering vid användning används en Uppslags- och verifieringstjänst (motsvarar Resolver i OpenID Federation) som dynamiskt bygger tillitskedjor genom att följa Authority hints och kontrollera signaturer, certifikat och policyvillkor. Detta möjliggör realtidsvalidering av entiteter, utan att dessa måste vara kända i förväg.

Tillitskedjor – dynamisk och verifierbar metadata

En central mekanism i federationsinfrastrukturen är tillitskedjan – en verifierbar, kryptografiskt signerad sekvens av metadata, Entity statements, som knyter samman en tjänstekomponent (t.ex. en e-tjänst) med federationens Tillitsankartjänst. Kedjan visar vem som intygar vem, på vilket sätt, och med vilka tillitsvillkor.

...

Möjligheten att bygga upp tillitskedjor dynamiskt ersätter behovet av manuella relationer, bilaterala avtal och statisk konfiguration mellan parter. Istället för att varje organisation i förväg måste känna till och konfigurera alla andra aktörer de vill samverka med, gör federationens arkitektur det möjligt att automatiskt och i realtid avgöra om en motpart är betrodd. Detta skapar en flexibel och skalbar struktur där nya aktörer kan anslutas utan att hela infrastrukturen behöver uppdateras – och där tilliten etableras och verifieras tekniskt, enligt gemensamma regler och tillitsmärken. Det är denna mekanism som möjliggör bred och säker digital samverkan över organisationsgränser och verksamhetsområden.

Stöd för flera federativa kontext

Federationsinfrastrukturen är utformad för att stödja ett distribuerat och sektorsövergripande ekosystem. En viktig egenskap i detta är att en och samma entitet – exempelvis en legitimeringstjänst eller auktorisationstjänst – kan tillhöra flera federationer samtidigt utan att duplicera sin metadata eller upprätthålla separata instanser.

...

Stödet för flera federativa kontext är därmed en viktig förutsättning för återanvändning, flexibilitet och sektorsövergripande samverkan i en gemensam federationsinfrastruktur.

Svensk anpassning och funktionell realisering

Denna arkitektur realiseras i Ena - Sveriges digitala infrastruktur genom att specifika roller och komponenter tillhandahålls av godkända operatörer, med ansvar för att upprätthålla och förmedla tillit inom en eller flera federativa kontext. Strukturen möjliggör verksamhetsgemensam organisering utan att kompromissa med interoperabilitet eller teknikneutralitet.

...

Genom en sådan mångfald av operatörer kan anslutande aktörer – som kommuner, regioner, statliga myndigheter, privata tjänsteleverantörer eller ideella organisationer – delta i flera federativa kontexter samtidigt. Detta ger förutsättningar för valfrihet, sektorsövergripande samverkan och återanvändning av gemensamma digitala komponenter.

Praktiska anpassningar för införande

För att möjliggöra ett brett och inkluderande införande av federationsinfrastrukturen i Sverige genomförs vissa praktiska anpassningar av specifikationen och dess tillämpning. OpenID Federation är kraftfull men tekniskt komplex, särskilt för mindre aktörer. Därför kommer Uppslags och verifieringstjänster – det vill säga funktionaliteten för att hämta och verifiera metadata och tillitskedjor – att tillhandahållas av operatörer inom infrastrukturen. På så sätt behöver inte varje enskild komponent implementera fullständig verifieringslogik lokalt.

Vidare kommer infrastrukturen att tillämpa en utökning av specifikationen som möjliggör att Anslutningstjänster kan publicera och tillgängliggöra metadata å digitala tjänsters vägnar. Detta innebär att en anslutande aktör – till exempel en kommun eller leverantör – inte behöver signera och exponera metadata själv, utan kan istället representeras av anslutningsoperatören. Det minskar teknisk komplexitet, sänker trösklarna för anslutning och ökar förutsättningarna för en bred och inkluderande federationsinfrastruktur.

Roller och ansvar

Ledningsaktör inom Ena

Ledningsaktören har det övergripande ansvaret för att samordna och förvalta den gemensamma federationsinfrastrukturen inom Ena. Rollen är inte operativ i teknisk mening, utan fokuserar på styrning, samordning och gemensamma spelregler.

...

Syftet med samverkansforumen är att skapa en gemensam riktning för utvecklingen av federationsinfrastrukturen, samtidigt som det finns utrymme för sektorsspecifika behov och expertis. Forumens sammansättning och beslutskraft bör definieras i samverkan med berörda aktörer, med Ledningsaktören som koordinerande part.

Federationsoperatör

En federationsoperatör ansvarar för att etablera och upprätthålla en teknisk och organisatorisk rot av tillit i en federation. Verksamheten innefattar att tillhandahålla en tillitsankartjänst som publicerar signerad metadata, fastställer regler för federativt kontext och möjliggör verifiering av tillitskedjor. Operatören skapar förutsättningar för övriga aktörer att verka i enligt gemensamma regler och med hög interoperablitet.

Anslutningsoperatör

En anslutningsoperatör driver en anslutningstjänst som aggregerar, signerar och publicerar metadata för underordnade entiteter, såsom e-tjänster och intygstjänster. Verksamheten syftar till att möjliggöra en skalbar och delegerad federationsstruktur, där nya aktörer kan anslutas och få del av federationens tillit och interoperabilitet på ett kontrollerat sätt.

Tillitsoperatör

En tillitsoperatör ansvarar för att utfärda tillitsmärken till komponenter som uppfyller definierade säkerhets- och kvalitetskrav. Genom sin tillitsmärkestjänst bedriver operatören en verksamhet där krav kontrolleras, tillitsmärken tilldelas, och signerad metadata publiceras för verifiering inom federationen. Verksamheten är central för att tillitsmodellen i infrastrukturen ska kunna tillämpas i praktiken.

Processer

Status
titleTODO
Beskriv processer för anslutning till infrastrukturen och anskaffning av tillitsmärken

Embed draw.io Diagram
diagramNameSummering ansl processer
includedDiagram1
width797
pageId322732039



Avtalsstruktur