Sekretsspärr gentemot vårdnadshavare,

Figur 1. Illustration över hur förskrivare kan skydda ett barns uppgifter med en sekretesspärr gentemot vårdnadshavare. 


Vårdnadshavare kan via Läkemedelskollen och 1177.se se sitt barns förskrivningar tills dess att barnet fyller 13 år. Förskrivare av läkemedel kan av sekretesskäl begära att uppgift ska spärras i Nationella läkemedelslistan (NLL) för direktåtkomst till förskrivningen för vårdnadshavare. Sekretesspärr gentemot vårdnadshavare kan skapas av:

  • förskrivare med rätt att förskriva läkemedel
  • legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal på uppdrag av förskrivare 
  • expedierande apotekspersonal på uppdrag av förskrivare (vid registrering av pappers- och telefonrecept).

En sekretesspärr gentemot vårdnadshavare kan skapas för en eller flera förskrivningar och tillhörande uttag. Sekretesspärr kan även sättas för samtliga uttag på pappersrecept. Det innebär att ingen av vårdnadshavarna får åtkomst. När det inte längre föreligger något behov av sekretess kan spärren hävas.

Om du skriver ut förskrivningen på pappersblankett ska förskrivningen registreras i NLL  av apoteket innan expediering. Om expediering sker utan registrering i NLL kallas det uttag pappersrecept.

Det är möjligt att spärra dessa uttag gentemot vårdnadshavare.


En spärrad förskrivning eller uttag visas inte för vårdnadshavare, eventuella ombud eller patienten själv i Läkemedelskollen, på utskrifter från NLL eller i apotekens e-handelssystem. Vård- och apotekspersonal kommer att se att förskrivningen är spärrad för vårdnadshavarna genom en särskild markering. 

En sekretesspärr gäller fram till dess att den hävs, eller till dess att förskrivningen som den pekar på inte längre finns kvar i NLL. När en minderårig fyller 18 år hävs spärr mot vårdnadshavare automatiskt.

Även om vårdnadshavare inte kan se sitt barns förskrivningar efter att barnet fyllt 13 år är det möjligt att spärra barnets förskrivningar fram till att barnet blir myndigt. På så vis skyddas barnets uppgifter om vårdnadshavaren har tillgång till barnets e-legitimation och vid utskrift på apotek.

  • Om det finns behov utöver den ordinarie sekretessen kan du som förskrivare spärra förskrivningen gentemot vårdnadshavare och eventuella ombud för att skydda den minderåriga patienten, till exempel då barnets vistelseort inte får röjas.

Eftersom en förskrivning omedelbart blir tillgänglig är det angeläget att du snarast spärrar informationen. Det är möjligt att sätta en spärr när förskrivningen skapas eller om behov uppstår vid ett senare tillfälle.

Det ska finnas lokala rutiner för hur dessa ska hanteras i din verksamhet.


Att tänka på

  • Det är viktigt att du informerar din minderåriga patient och dess eventuella ombud om konsekvenserna av att spärra informationen.
  • Patienten (barnet) kommer inte själv att kunna se sina förskrivningar och uttag. Det gäller både vid egen direktåtkomst till exempel på Läkemedelskollen och vid utskrifter från NLL. Det är för att undvika risken med att barnet inte har full kontroll över användningen av sin e‑legitimation.
  • Information med spärr är synlig i vården och på apotek, vilket innebär att din patient endast kan få tillgång till informationen vid kontakt med vården eller på ett fysiskt apotek.


Observera

  • I särskilda fall kan uppgifter behöva skyddas ytterligare. Det är därför viktigt att du gör en individuell bedömning utifrån den enskildes situation.
    Riktlinjer för hur förskrivningar kan förskrivas till patienter med skyddsbehov finns hos din vårdgivare.
  • För barn över 13 år kan en farmaceut, på fysiskt apotek eller på vissa apoteks e-handel, göra en bedömning i varje enskilt fall om information om barnets läkemedel kan lämnas ut till vårdnadshavaren. Det är därför viktigt att vid behov även begära sekretesspärr för barn över 13 år.
  • Spärren avser bara information i NLL. För att dölja informationen i barnets journal för vårdnadshavare krävs ytterligare åtgärder.



Gå vidare till nästa avsnitt Sekretesspärr av behandlingsorsak gentemot patient