Integritetsspärr,

Figur 1. Illustration över hur patienten kan spärra information genom integritetsspärr.


Patient, som fyllt 18 år, kan spärra information om förskrivningar inklusive uttag för hälso- och sjukvårdspersonal. Spärren gäller även för apotekspersonal i samband med rådgivning utan att läkemedel expedieras. Patienten kan alltså ge ett samtycke till att du får se information i NLL, men samtidigt ha spärrat vissa uppgifter i listan. Det innebär att du eventuellt inte ser all information trots att din patient samtyckt till att du får tillgång till hens nationella läkemedelslista. Däremot får du information om ATT det finns uppgifter som din patient har spärrat i NLL.
För att vara helt säker på att du har fullständig information kan du be patienten om samtycke att få tillgång till spärrade uppgifter.

Patienten kan även spärra behandlingsorsaken på en förskrivning gentemot personal på apoteket.


Särskilda läkemedel

Du som är förskrivare kan läsa ATT det har förskrivits särskilda läkemedel under de senaste två åren utan patientens samtycke även om det finns en integritetsspärr. 


Integritetsspärrens giltighetstid 

En integritetsspärr gäller fram till dess att den hävs av din patient, eller till dess att den spärrade förskrivningen inte längre finns kvar i NLL.

En patient kan när som helst spärra eller häva spärr av uppgifter via den digitala invånartjänsten Läkemedelskollen som också kan nås via 1177.se, där patienten loggar in med sin e-legitimation. Om din patient saknar möjlighet att använda Läkemedelskollen kan hen kontakta E-hälsomyndigheten och begära att spärra uppgifter.

Valfria funktioner finns i vissa system för att skapa en integritetsspärr. I sådana fall kan:

  • hälso- och sjukvårdpersonal på uppdrag av en patient skapa en integritetsspärr i samband med registrering av en förskrivning eller i efterhand. Spärr kan även skapas för uttag på pappersrecept. 
  • farmaceut på uppdrag av en patient skapa en integritetsspärr. Spärr kan även skapas för uttag på pappersrecept. Apotekspersonal kan inte skapa integritetsspärr av behandlingsorsak.
  • En patient kan inte motsätta sig registrering av uppgifter i NLL. Det har därför införts integritetshöjande åtgärder i NLL, som samtycken och spärrar. Med NLL får patienten alltså möjlighet att själv påverka vem som får tillgång till information om patienten, och vilken information som ska visas i vilken situation.
  • En patient som inte vill att information om hens läkemedel ska visas för vårdpersonal behöver spärra sina förskrivningar i NLL samt spärra information i patientjournalen. Uppgifter om förskrivningar och i patientjournal omfattas av olika lagar.



Gå vidare till nästa sida Sekretesspärr gentemot vårdnadshavare