Vad betyder orden?


Ord        

Beskrivning   

Behandlingsorsak

Ordinationsorsak som uttrycker skäl till att behandling ordineras. 

I Nationell källa för ordinationsorsak (NKOO) finns de behandlingsorsaker som används i NLL. Det är Socialstyrelsen som ansvarar för innehållet i NKOO. 

Läs om behandlingsorsak här

Behandlingsändamål

Ändamål med behandlingen.

I samband med en läkemedelsordination kan ordinatören ange ett eller flera behandlingsändamål.

Vid förskrivning av läkemedel ska behandlingsändamål anges i förskrivningen. Vid expediering på apotek skrivs informationen ut på etiketten som sätts på förpackningen.

Mottagare för ändamålstexten är patienten och uttrycks därför allmänspråkligt.

Läs om behandlingsändamål här

Dosdispenserade läkemedel

Att få sina läkemedel dosdispenserade (dosförpackade) innebär att läkemedlet tas ut från tillverkarens originalförpackning för att paketeras i dospåsar tillsammans med andra läkemedel som ska tas vid ett och samma doseringstillfälle.

Dossamtycke

Läs om dossamtycke här

Förskrivning 


Utfärdande av recept, livsmedelsanvisning eller hjälpmedelskort av behörig hälso- och sjukvårdspersonal.

Anmärkning: Förskrivning är också underlaget för expediering av läkemedel, livsmedel och hjälpmedel. Förskrivning bygger på en ordination, vilket är beslutet som är avsett att påverka en patients hälsotillstånd genom en hälso- och sjukvårdsåtgärd.

Förskrivningskedja

Förskrivningar kan hållas ihop i en kedja genom att förskrivaren använder ett system som har NLL-funktionalitet för att förnya eller ersätta en befintlig förskrivning, det finns t.ex. i Pascal. Syftet är att skapa historik mellan olika förskrivningar och hålla ihop de som avser samma läkemedelsbehandling. 

Förnya används om behandlingen är oförändrad och ersätta används om behandlingen ska förändras. Att förskrivningar kan skapas i en kedja kan underlätta vid läsning av patientens läkemedelslista.

Det är också i vissa system möjligt att hålla ihop två förskrivningar som båda kan expedieras under samma period om patienten först ska använda läkemedlet från den första förskrivningen och sedan övergå till att använda läkemedlet från den andra förskrivningen. Exempelvis vid en upptrappning av en läkemedelsbehandling eller när en dospatient under en pågående läkemedelsbehandling ska övergå till att få läkemedlet dosdispenserat. Dessa två förskrivningarna visas, i alla system, alltid tillsammans i den vy där förskrivningar visas.

Integritetsspärr


En integritetsspärr är en funktion som en patient kan använda för att dölja uppgifter om en förskrivning eller uthämtade läkemedel för vården. Funktionen finns i den digitala tjänsten Läkemedelskollen. Patient som saknar möjlighet att använda Läkemedelskollen kan kontakta E-hälsomyndigheten för att begära en integritetsspärr.

Läs om integritetsspärr här

Läkemedelskollen


E-hälsomyndighetens webbtjänst Läkemedelskollen är patientens fönster mot Nationella läkemedelslistan. Patienten kan se information om sina recept. Tjänsten nås via 1177.se eller E-hälsomyndighetens webbplats. Inloggning sker med en e-legitimation och QR-kod.

Patient försvunnen (i folkbokföringen)

Läs om patient försvunnen här

Registrerat åtkomstsamtycke

Läs om registrerat åtkomstsamtycke här

Rekvisitionsläkemedel

Läkemedel som ges direkt till en patient exempelvis på sjukhus, utan att något recept skrivs. 

Samtycke 

Ett samtycke är en frivillig, särskild och otvetydig viljeyttring genom vilken en person som tillfrågats om något, efter att ha fått information, godtar det frågan gäller.

Sekretesspärr

Läs om sekretesspärr gentemot vårdnadshavare här

Läs om sekretesspärr av behandlingsorsak gentemot patient här

Senaste datum för avslut av behandling

Av förskrivare angivet datum för när patienten senast ska avsluta behandlingen

Läs mer om senaste datum för avsluta behandling här

Senaste datum för uppföljning av behandling

Datum då ett nytt ställningstagande till behandlingen senast bör göras

Läs mer om senaste datum för uppföljning av behandling här

Särskilda läkemedel

Med särskilda läkemedel menas narkotika, anabola steroider, erytropoetin, darbaepoetin, androgener, somatropin och tillväxthormon (GH).

Tillfälligt samtycke


Ett tillfälligt samtycke gäller för en vårdkontakt och för den hälso- och sjukvårdspersonal som uppfyller något av ändamålen under vårdkontakten. Ett samtycke kan inhämtas i förväg eller i samband med vårdkontakten. Väljer du denna åtkomsttyp intygar du att ett samtycke har inhämtats av patienten.