Faktorer som påverkar prisberäkningen, PRIS


Här kan du läsa om hur olika faktorer påverkar prisberäkningen av receptexpedieringen och order via en e-handel.


Högkostnadstrappan

Högkostnadstrappan är ett rabattsystem för läkemedel inom högkostnadsskyddet som ger patienten ett skydd för höga kostnader enligt en stegvis kostnadsreducering.

Villkoren för högkostnadstrappan i PRIS/HKDB regleras i Lag (2002:160) om läkemedelsförmåner m.m. och är beroende av storleken på det årligt fastställda prisbasbeloppet. Vid en höjning av prisbasbeloppet kan PRIS-modulen därför behöva ändras med de nya villkoren för högkostnadstrappan. Det är Statistiska centralbyrån (SCB) som har fått uppdraget av regeringen att beräkna prisbasbeloppet utifrån ändringarna i det allmänna prisläget enligt bestämmelserna i socialförsäkringsbalken (2010:110) och fastställs för helt kalenderår. Beräkningarna görs med utgångspunkt i förändringen av konsumentprisindex. Prisbasbelopp beräknas årligen och annonseras i mitten av året och regeringen fattar därefter beslut.

Prisbasbeloppet för nästkommande år redovisas i mitten av året och medför att en eventuellt justerad högkostnadstrappa införs 1 januari året därpå.

Läkemedelsförmånerna innebär att det finns ett kostnadstak för patienten, dvs en maxkostnad som patienten som mest får betala under en högkostnadsperiod.  Högkostnadstrappan har en formel som vid varje köp av förmånsberättigade läkemedel avgör hur stor del av kostnaden som patienten själv ska betala (egenavgift) och hur stor del som utgör regionens kostnad.

Så länge det ingående förmånsgrundande bruttobeloppet inte överstiger ett belopp som motsvarar 0,5 gånger kostnadstaket lämnas ingen kostnadsreducering i egenavgiften. När summan överstiger detta belopp, utgör regionens kostnad:

1. 50 procent av den del som överstiger 0,5 gånger men inte 0,9544 gånger kostnadstaket,

2. 75 procent av den del som överstiger 0,9544 gånger men inte 1,7732 gånger kostnadstaket,

3. 90 procent av den del som överstiger 1,7732 gånger men inte 2,4542 gånger kostnadstaket,

4. hela den del av bruttokostnaden som överstiger 2,4542 gånger kostnadstaket.

Uppgifter som påverkar patientens rätt till förmån

Patientens rätt till förmåner styrs bland annat av uppgift om smittskydd, förmånsberättigad person och om förutsättningar för förmån finns vid förskrivning av förmånsbegränsat läkemedel. Dessa uppgifter ska anges av förskrivaren vid förskrivning av recept enligt Läkemedelsverkets förtydligande i föreskrift (HSLF-FS 2019:32) om förordnande och utlämnande av läkemedel och teknisk sprit.

Förskrivning enligt smittskyddslagen anger om förskrivningen är utfärdad enligt smittskyddslagen

En förskrivning som är utfärdad enligt smittskyddslagen innebär att behandlingen är kostnadsfri för patienten.

Person förmånsberättigad anger om patienten är förmånsberättigad 

Person förmånsberättigad anger om patienten är förmånsberättigad enligt lagen om läkemedelsförmåner m.m. Om förskrivaren har angett att patienten inte är förmånsberättigad ska ingen förmån utgå oavsett vilken vara som har förskrivits. Pris beräknas i dessa fall av aktören själv. För förskrivning av livsmedel till barn under 16 år jämställs användande av livsmedelsanvisning som en förskrivning till en förmånsberättigad person.

Förmånsvillkor uppfyllda anger om patient uppfyller särskilda villkor

Förmånsvillkor uppfyllda anger om patienten uppfyller villkor för att få förskriven artikel inom läkemedelsförmånerna och anges endast för läkemedel med förmånsbegränsning.

Övergångslösning

Det är nytt att uppgift om förskrivning enligt smittskyddslagen och förmånsvillkor uppfyllda hanteras strukturerat i separata fält, istället för att ingå som en information i doseringstexten . Under den övergångsperiod då vårdinformations- och apotekssystemen kan ansluta till Nationella läkemedelslistan kommer därför dessa uppgifter även förmedlas i doseringstexten. Det kommer uppstå tillfällen då informationen i strukturerat format för läkemedelsförmån och smittskydd skiljer sig från uppgiften som står i doseringstextfältet. När detta sker är det alltid uppgiften i doseringstextfältet som gäller för patientens rätt till förmån.

Förmånsval vid expediering

Förmånskoden avgör om aktuell artikel kan expedieras med förmån eller inte till en förmånsberättigad person, samt vilket regelverk som gäller för prissättning mot patienten, se giltiga förmånskoder nedan. 

En arbetsplatskod måste finnas på en förskrivning vid expediering inom förmånen för att E-hälsomyndighetens betalningsförmedling ska kunna debitera förmånskostnaden till rätt region.


(info) Giltig arbetsplatskod krävs för förmån vid förmånskod R ,F och S.

(info) En förutsättning för att förmån ska utgå är att förskrivaren har angett att patienten är förmånsberättigad


Vid händelsetyp expediera och efterregistrera uttag är det obligatoriskt att ange förmånsval. Giltiga värden är:

U = Utan förmån
R = Med förmån
F = Kostnadsfritt
S = Smittskydd
L = Livsmedel


Giltiga förmånskoder

Här följer samtliga förmånskoder som är möjliga att ange som förmånsval. För varje förmånskod anges vilka typer av artiklar eller andra villkor som behöver uppfyllas för att koden ska vara giltig att ange vid expediering.

Förmånskod R = artikeln ingår i läkemedelsförmånerna

  • Alla läkemedel som är förmånsmarkerade i VARA, utom de som har ATC-koder eller varugrupperingskoder enligt förmånskod F
  • Förbrukningsartiklar för stomi enligt varugrupperingskod Y90 samt förmånsmarkerad i VARA
  • Gäller även icke läkemedel, exempelvis gastjänster dvs varor med produktkodtyp TJA


Förmånskod F = artikeln ingår i läkemedelsförmånerna och är kostnadsfri

  • Insulin enligt ATC-kod A10A samt förmånsmarkerad i VARA
  • Förbrukningsartiklar diabetes som behövs för egenkontroll av medicinering enligt varugrupperingskod Y92 samt förmånsmarkerad i VARA
  • Förbrukningsartiklar som behövs för att tillföra kroppen läkemedel enligt varugrupperingskod Y93 samt förmånsmarkerad i VARA


Förmånskod L = artikeln är ett livsmedel för särskilda näringsändamål till barn under 16 år som ingår i läkemedelsförmånerna

  • Livsmedel för särskilda näringsändamål till barn under 16 år enligt varugrupperingskod Y75


Förmånskod U = artikeln ingår inte läkemedelsförmånerna

  • Artikeln är inte förmånsmarkerad i VARA


Förmånskod S = en förskrivning som är utfärdad enligt smittskyddslagen innebär att behandlingen är kostnadsfri för patienten.

Versionshistorik

Version

Datum

Kommentar

1.02021-11-27Ny handbok vård- och apotekstjänster