1.1.1. Inledning

Inom ramen för vidareutveckling av Nationella läkemedelslistan pågår utveckling av funktioner för att kunna hantera parallella förskrivningar i en förskrivningskedja. Denna sida skall ge en övergripande förståelse för vad dessa funktioner innebär.

Här beskrivs funktionen för att registrera, visa och hantera parallella förskrivningar i en förskrivningskedja. Mer information om hur förskrivningskedjor och historik fungerar i Nationella läkemedelslistan finns beskrivet i handboken under Historik i Nationella läkemedelslistan - förskrivningsversioner och förskrivningskedjor v21.1

2022-03-14

Här beskrivs pågående arbete och den dokumentation som finns här är därmed inte fastslagen. Fastställd dokumentation publiceras i Handbok för vård- och apotekstjänster  enligt ordinarie rutin två till tre veckor innan produktionssättning av en release.


1.1.2. Vad innebär parallella förskrivningar?

Parallella förskrivningar i en förskrivningskedja betyder att det kan finnas två (och endast två) förskrivningar som vid samma tidpunkt har en status som innebär att de är potentiellt expedierbara*. Så länge förskrivningarna är parallella ska de visas och hanteras som en enhet och det finns därför särskilda regler kopplat till detta.

Båda förskrivningarna är (eller kan bli) samtidigt expedierbara, men användningen får aldrig överlappa eller skapa ett glapp. Patienten ska vid en viss tidpunkt endast använda läkemedel enligt en förskrivning i en förskrivningskedja. Om användningen ska ske samtidigt måste förskrivningarna istället skapas i separata förskrivningskedjor.

* I begreppet potentiellt expedierbar innefattas följande förskrivningsstatusar:

  • Aktiv - är expedierbar
  • Parkerad - kan bli expedierbar om expedierande personal på apotek aktiverar förskrivningen
  • Slutexpedierad - kan bli expedierbar igen om uttag backas.

1.1.3. Varför behövs parallella förskrivningar i en förskrivningskedja?

I Nationella läkemedelslistan är det möjligt att registrera en förskrivning i samma förskrivningskedja som en annan förskrivning. Syftet med förskrivningskedjor är att öka patientsäkerheten genom att hålla ihop förskrivningar som avser samma enskilda läkemedelsbehandling.

När användaren väljer att förnya eller ersätta en förskrivning skapas inte bara en ny förskrivning, utan den tidigare förskrivningen avslutas också. Det innebär att tidigare förskrivning momentant "rensas bort" från patientens aktuella förskrivningar och inte längre går att expediera. Det finns dock tillfällen när en ny förskrivning behöver utfärdas utan att tidigare förskrivning samtidigt momentant avslutas. Behov av funktionen för parallell förskrivning finns exempelvis vid övergång mellan helförpackning och dosdispenserad förskrivning, eller vid byte av dosering eller styrka. När en kommande förändring av patientens behandling beslutas kan en ny förskrivning utfärdas i förväg för att expediering ska kunna ske och patienten få tillgång till sitt läkemedel i god tid innan första doseringsdag infaller. Det innebär att den tidigare förskrivningen avslutas först när den nya förskrivningens användning startar, och tidigare förskrivning försvinner då från patientens aktuella förskrivningar.

Att kunna skapa parallella förskrivningar är nödvändigt för att hantera dospatienters förskrivningar eftersom produktionen av dosrullar behöver ske i god tid innan patienten ska börja använda läkemedlet. Denna funktionalitet finns idag i vårdens förskrivningssystem för dospatienter. Behovet av att skapa förskrivningar som avser framtida förändringar av en läkemedelsbehandling finns även för icke-dos patienter och i Nationella läkemedelslistan kommer funktionen kunna användas för alla patienter.

Utan möjlighet att skapa parallella förskrivningar i dessa situationer placeras de istället i olika förskrivningskedjor och man går då miste om den ökade patientsäkerhet och spårbarhet som förskrivningskedjor innebär. Parallella förskrivningar i samma förskrivningskedjor minskar risken för att det skapas förskrivningar som oavsiktligt resulterar i ett glapp eller överlapp i behandlingen.

1.1.4. Hur skapas en parallell förskrivning?

Att skapa en parallell förskrivning innebär en ny variant för händelsen Registrera förskrivning. En ny förskrivning med en första doseringsdag som ligger framåt i tiden registreras i en befintlig förskrivningskedja där det redan finns en förskrivning med en pågående användning. Den befintliga förskrivningen i denna förskrivningskedja får en förkortad giltighetstid och sista doseringsdag som anpassas till den nya förskrivningens första doseringsdag. Den befintliga förskrivningen byter inte status till avslutad förrän detta datum inträffar.

För att kunna skapa en parallell förskrivning införs nya och ändrade regler för händelsen Registrera förskrivning, dessa förändringar påverkar tillämpningsanvisningarna TA 10 – Skapa förskrivning – Vård samt TA 11 – Registrera förskrivning – Apotek. Händelser som påverkas vid hantering av en befintlig förskrivning beskrivs under nästa rubrik.

Grundregler vid registrering av parallell förskrivning 

  • Vid registrering av en ny förskrivning i en befintlig kedja måste tidigare förskrivning i kedjan uppfylla följande kriterier:
    1. Förskrivningsstatus ska vara aktiv, slutexpedierad eller parkerad
    2. Aktuellt format ska vara elektroniskt
    3. Ska avse ett läkemedel
  • Endast två förskrivningar får finnas i förskrivningskedjan med förskrivningsstatus aktiv, parkerad eller slutexpedierad
  • Övergång i användning måste ske inom giltighetstiden för tidigare förskrivning, och inget glapp eller överlapp i användning får finnas.

1.1.5. Vad innebär det för användaren att det finns parallella förskrivningar i en kedja?

Under den tid som det finns två parallella förskrivningar i samma kedja gäller vissa speciella regler vid hantering av de två förskrivningarna. Det innebär bland annat:

  • Visning -  förskrivningar som är parallella visas upp tillsammans så att användaren förstår att det finns både en planerad ändring och en pågående användning att ta hänsyn till
  • Uppdatera förskrivning - vid uppdatering av en parallell förskrivning så finns regler som begränsar vad som får förändras, det är exempelvis inte tillåtet att förändra de datum som styr övergången för användningen
  • Avsluta, makulera och ersätta förskrivning - förskrivningarna måste hanteras tillsammans som en enhet. Det innebär att när den förskrivning som avser den pågående användningen avslutas eller makuleras så kommer även den förskrivning som avser framtida användning samtidigt att avslutas/makuleras. Vid ersätta förskrivning skapas en ny förskrivning och samtidigt avslutas de båda befintliga förskrivningarna. Om det finns behov av det kan därefter en ny parallell förskrivning med framtida användning registreras
  • Förnya förskrivning - parallella förskrivningar kan inte förnyas. Att förnya innebär att fortsätta en pågående behandling. Det finns därför inget syfte med att förnya en förskrivning vars användning ännu inte trätt i kraft och inte heller att förnya en förskrivning som ska ersättas av en annan förskrivning
  • Skriva ut förskrivning - parallella förskrivningar kan inte skrivas ut (omvandlas till pappersformat).

Dokumentationen för påverkade tillämpningsanvisningar kommer att uppdateras.

1.1.6. Hur länge är en förskrivning parallell?

En förskrivning definieras som en parallell förskrivning så länge den och ytterligare en annan förskrivning i samma kedja har någon av statusarna Aktiv, Parkerad eller Slutexpedierad. När den första förskrivningens sista giltighetsdag passeras byter den status till Avslutad. Det finns då inte längre några parallella förskrivningar i kedjan och ordinarie regler för hantering gäller åter.

1.1.7. Exempel: förskrivare utfärdar förskrivning som avser en kommande förändring av pågående behandling

Här beskrivs ett scenario där parallella förskrivningar skapas. Bild 1 visar läget när endast en förskrivning, Förskrivning A, finns i förskrivningskedjan. Bild 2 visar läget efter att den parallella Förskrivning B har registrerats och hur Förskrivning A påverkas av detta. Förskrivningarna visas som tänkta tidslinjer för att illustrera giltigheten och de rosa pilarna illustrerar när användning enligt en viss förskrivning startar och slutar.  

Scenario

  1. Förskrivning A utfärdas
  2. Expedieringstillfälle 1: Expediering sker från Förskrivning A och patienten börjar använda sitt läkemedel
  3. En bit in i behandlingen beslutar förskrivaren att patientens behandling ska förändras. Förskrivning B utfärdas och registreras som en kommande förändring av den behandling som påbörjats genom Förskrivning A
  4. Expedieringstillfälle 2: Expediering sker från både Förskrivning A och Förskrivning B för att patienten ska ha tillräckligt med läkemedel hemma för att använda färdigt enligt Förskrivning A, och kunna påbörja användning enligt Förskrivning B vid rätt datum.

1.1.7.1. Bild 1 - Förskrivning A registreras

1.1.7.2. Bild 2 - Förskrivning B registreras som en framtida förändring av behandlingen enligt A. 

  • No labels