Hantera registrerat åtkomstsamtycke - Vård

Hantera registrerat åtkomstsamtycke - Vård

1. Stödprocess hantera registrerat åtkomstsamtycke - Vård


Figur 1. Illustration av stödprocessen hantera registrerat åtkomstsamtycke

2. Processteg i Hantera registrerat åtkomstsamtycke

Hantera registrerat åtkomstsamtycke är en stödprocess som beskriver hur ett åtkomstsamtycke skapas och uppdateras utifrån hälso- och sjukvårdens perspektiv.

Hälso- och sjukvården har i dialog med patienten funnit ett behov att registrera ett åtkomstsamtycke i Nationella läkemedelslistan som gäller över tid för flera vårdkontakter.

Processen sker i huvudsak i tre steg: Skapa förfrågan från hälso- och sjukvården till patient om samtycke till åtkomst, patienten godkänner eller avvisar förfrågan och slutligen avregistrera förfrågan eller åtkomstsamtycke.

En förfrågan är giltig i 7 dagar från att den skapats. Patienten behöver gå in i Läkemedelskollen och godkänna eller avvisa en förfrågan om åtkomstsamtycke. Om patienten godkänner förfrågan blir åtkomstsamtycket aktivt och gäller tills vidare i maximalt 4 år. Om förfrågan avvisas tas den bort. Besvaras inte förfrågan inom 7 dagar tas den bort automatiskt.

Patienten kan i Läkemedelskollen närsomhelst avregistrera ett samtycke som då blir inaktivt.

Hälso- och sjukvårdspersonal kan avvisa en egen förfrågan om samtycke om det skett av misstag eller inte längre är aktuellt. Hälso- och sjukvårdspersonal kan även avregistrera ett aktivt åtkomstsamtycke om det inte längre är aktuellt.

För att registrera en förfrågan om åtkomstsamtycke behöver hälso- och sjukvårdspersonal hämta patientuppgifter för att verifiera rätt patient samt för att applikationen ska få tillgång till patientens logiska id för att kunna registrera förfrågan. Patientens logiska id är inte något som exponeras ut till användaren.

Ett registrerat åtkomstsamtycke gäller för närvarande enbart för legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal. En planerad funktion är att det ska gå att registrera ett åtkomstsamtycke för en vårdenhet som kommer att göra det möjligt för hälso- och sjukvårdpersonal som deltar i patientens vård på en vårdenhet att använda det registrerade åtkomstsamtycket för åtkomst till Nationella läkemedelslistan. Då kommer läkare som saknar svensk legitimation (saknar individuell förskrivarkod) och som har ett särskilt förordnande att utöva läkaryrket (HSLF-FS 2020:3) kunna få tillgång till det registrerade samtycket. Se vidare Roller - Handbok för vård- och apotekstjänster (ehalsomyndigheten.se).

2.1. Registrera förfrågan om åtkomstsamtycke 

2.1.1. Hämta information om patient

Se TA 05 Hämta patientinformation för att hämta uppgifter om patient och logiskt id.

 2.1.2 Registrera förfrågan om åtkomstsamtycke

Hälso- och sjukvårdspersonal kan registrera en förfrågan om åtkomstsamtycke. Den som registrerar förfrågan behöver inte vara samma person som är samtyckestagare.

Samtyckestagaren måste vara legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal med antingen individuell förskrivarkod eller legitimationskod.

Förfrågan finns tillgänglig för patient i Läkemedelskollen i 7 dagar.

Se TA 53 Hantera åtkomstsamtycke i Nationella läkemedelslistan

2.2. Uppdatera åtkomstsamtycke

En samtyckestagare kan avvisa skapad förfrågan eller avregistrera ett aktivt åtkomstsamtycke.

2.2.1. Hämta åtkomstsamtycke

För att  uppdatera åtkomstsamtycket behöver samtyckestagaren först hämta aktuellt åtkomstsamtycke för patient. Se TA 54 Hämta registrerade åtkomstsamtycken.

2.2.2 Avvisa förfrågan om åtkomstsamtycke

En åtkomstsamtycke som är obesvarat av patienten kan avvisas av samtyckestagaren och blir då inte längre tillgängligt för patienten.

Se TA 53 Hantera åtkomstsamtycke i Nationella läkemedelslistan

2.2.3. Avregistrera åtkomstsamtycke

Ett åtkomstsamtycke som har godkänts av patienten och har status aktiv kan avregistreras av samtyckestagaren om det inte längre är aktuellt.

Se TA 53 Hantera åtkomstsamtycke i Nationella läkemedelslistan


Versionshistorik

VersionDatumKommentar
1.02022-05-25Ny sida i handboken
1.12022-08-17Förtydligande i avsnitt 2 sista stycket om planerad funktion för registrerat åtkomstsamtycke för vårdenhet avseende möjligheten för läkare som saknar svensk legitimation att få tillgång till det registrerade samtycket.