Interaktionskontrollen

Interaktionskontrollen är ett fristående tjänstepaket och består av två tjänster. Tjänsten "KontrolleraInteraktionService" analyserar de NPLid som aktivt skickas in. Tjänsten "HamtaInteraktionsDetaljerService" returnerar fördjupad information om varje interaktion.


Om Interaktionskontrollen

Syftet med Interaktionskontrollen är att granska läkemedel med avseende på interaktioner. Tjänsten är avsedd att användas av farmaceuter och kan utgöra en del i den farmaceutiska kontrollen, i expedieringsprocessen eller fungera som ett stöd vid frågor om interaktioner i egenvården.

Interaktionskontrollen analyserar enbart de läkemedel (NPLid) som skickas in vid ett visst tillfälle. Alla läkemedel som skickas in i tjänsten analyseras som om de skulle användas av en och samma person vid detta tillfälle. Interaktionstjänsten är inte beroende av personinformation.

Insamling av uppgifter för Interaktionskontrollen kan ske på olika sätt. Läkemedlen kan härröra från förskrivning eller vara receptfria läkemedel. De läkemedel som ska analyseras måste ha ett NPLid. 

Källa för interaktionerna är Janusmed interaktioner och produceras i samarbete mellan Klinisk farmakologi, Karolinska Universitetssjukhuset och Hälso- och sjukvårdsförvaltningen, Region Stockholm, läs mer om bland annat interaktioner (janusinfo.se)

Interaktionskontrollen levererar endast analys av läkemedelsinteraktioner. Interaktionskontrollen är avsedd att användas när man endast vill analysera interaktioner mellan de läkemedel som en kund använder. Även andra läkemedel än de som ligger i Nationella läkemedelslistan kan analyseras med avseende på interaktioner.

Observera att när man använder processteget Interaktionskontroll tillsammans med något av processtegen EES via tjänster eller EES via webb kan man få olika antal interaktionssignaler, eftersom EES via webb och EES via tjänster analyserar allt som finns i Nationella läkemedelslistan, inklusive inaktuella recept. Interaktionskontroll analyserar endast de NPLid som aktivt skickas in.

Process för användning av Interaktionskontroll

Så här ser processen ut för användning av Interaktionskontrollen:

  1. Minst två och max 50 NPLid skickas in via tjänsten.
  2. En analys görs för att undersöka om interaktioner finns.
    1. Om det inte finns någon interaktion meddelas detta.
    2. Lista på de interaktioner som finns returneras.
  3. Vid behov ska fördjupad interaktionsinformation kunna hämtas av användaren.

Bilden nedan illustrerar processen.



Figur 1 Schematisk bild över informationsflödet mellan Apotek och E-hälsomyndigheten.

Information om tjänster för Interaktionskontrollen

Välja ut läkemedel och presentera interaktioner

Läkemedel som ska analyseras för interaktioner skickas in till tjänsten KontrolleraInteraktion av anropande system. Informationen om eventuella interaktionerna är anpassad för en farmaceut.

När man sätter samman vilka läkemedel som ska analyseras i KontrolleraInteraktion bör man beakta så kallat brus. Om det skapas för många signaler för farmaceuten att ta ställning till kan det upplevas som brus och det blir svårt att hitta de signaler som kan vara aktuella för den enskilda kunden. Därför är det lämpligt att enbart analysera de läkemedel som kunden förmodas använda för tillfället. Om KontrolleraInteraktion används vid expediering av receptbelagda läkemedel kan man exempelvis analysera kundens alla aktuella recept samt ta med de historiska recept som har expedierats de senaste tre månaderna. Vår rekommendation är att inte ta med samtliga historiska recept 15 månader tillbaka då det riskerar att skapa många signaler som kan upplevas som brus.

Interaktionerna är klassificerade efter klinisk signifikans (A-D) samt vilken dokumentation som finns (0-4).​

En interaktion består av två läkemedel och det är därför viktigt att det är tydligt vilka läkemedel som ingår i interaktionskontrollen. Väljer man att presentera läkemedel som har interaktioner i en lista ska alla läkemedel sorteras efter klinisk betydelse: klass D > klass C > klass B > klass A.
Den klassificering av interaktioner som finns i tjänsten ska användas och får inte ändras till egna klassificeringar.

Klinisk betydelse

A. Interaktionen saknar klinisk betydelse.
B. Interaktionens kliniska betydelse är okänd och/eller varierar.
C. Kliniskt betydelsefull interaktion som kan hanteras med till exempel dosjustering.
D. Kliniskt betydelsefull interaktion som bör undvikas.

Observera att det inte är en ”allvarlighetsskala”. Både B- och C-interaktionerna kan vara minst lika allvarliga som en D-interaktion i termer av kliniskt utfall eller kliniska händelser. Klassificeringen A, B, C, D av interaktionerna är uppbyggd som stöd för den kliniska handläggningen.

Dokumentationens art

0. Data från studier av andra läkemedel med liknande egenskaper.
1. Data från ofullständiga fallrapporter och/eller in vitro-studier.
2. Data från väldokumenterade fallrapporter.
3. Data från studier på friska försökspersoner och/eller pilotstudier på patienter.
4. Data från kontrollerade studier på relevant patientpopulation.

Interaktioner med alla klassificeringar returneras i E-hälsomyndighetens tjänster för interaktionskontroll. I de fall man väljer att presentera en delmängd av interaktionsanalysen ska det tydligt framgå för användaren vilken delmängd som presenteras och hur användaren får tillgång till den del som inte visas. Det gäller till exempel om man enbart visar interaktioner med viss klassificering. En farmaceut ska kunna se alla interaktioner vid behov.

Önskar man tydliggöra klassificeringarna av interaktioner med färger ska följande färger användas:

  • D-interaktion är röd.
  • C-interaktion är gul.
  • B-interaktion är vit.
  • A-interaktion är grön.

Detta för att minska risken för feltolkning och kommunikationsproblem som kan uppstå om till exempel en användare använder olika system med samma källa eller att en apoteksanvändare behöver kontakta vården som använder samma källa för interaktioner.

De läkemedel som inte har kunnat analyseras presenteras som Ej granskade. Vilka läkemedel som inte har kunnat analyseras i Interaktionskontrollen ska tydligt visas för användaren med den klartext som skickas ut i tjänsten.

I tjänsten, under övrig information, skickas information om vem som ansvarar för interaktionskällan samt när den senast uppdaterades hos E-hälsomyndigheten. Denna information är inte nödvändig för användaren att ha i ett första skede men den kan vara viktig för användaren att kunna få tillgång till och kan presenteras exempelvis genom en informationsknapp eller liknande.

Tjänsten "KontrolleraInteraktionService"

Tabell 1 - Parametrar

Fält i tjänsten

Ändamål med informationen

Krav på visning

interaktionsId

Detta id b​eskriver vil​ken interaktion det är som skapats.

Det är inte nödvändigt för användaren att ha tillgång till detta id i ett första skede men viktigt att kunna få fram om frågor uppstår kring interaktionen och användaren behöver kontakta E-hälsomyndigheten.

Klassificering

Klassificering av interaktionen enligt Janusmed. Innehåller alltid en bokstav som beskriver den kliniska betydelsen och en siffra som beskriver dokumentationsgraden av interaktionen.

Ska alltid finnas presenterad på ett tydligt sätt för användaren och ska inte gå att misstolkas för att vara annan information (exempelvis lagerplats).

KRAV 

kliniskBetydelse

Bokstaven för klinisk betydelse utbruten. Ändamålet är enbart för att kunna skapa sorteringar av interaktionerna.

​Visas inte, utan hela klassificeringen visas för användaren.

kliniskBetydelseKlartext

Betydelsen av klinisk betydelse i textform. Denna text är avsedd för att anropande system ska kunna tillhandahålla informationen till användaren vid behov exempelvis genom en ”mouse over”-funktion över klassificering.

Inget krav på visning för användaren. Har tagits med efter önskemål från apoteksaktörer som önskar ha texten tillgänglig som stöd i bedömning av den kliniska betydelsen.

Dokumentationsgrad

Siffran för dokumentationsgrad utbruten ur klassificeringen. Ändamålet är enbart för att kunna skapa sortering av interaktioner. Men sortering ska först utgå från klinisk betydelse och sedan från dokumentationsgrad.

​Visas inte, utan hela klassificeringen visas för användaren.

dokumentationsgradKlartext

Betydelsen av dokumentationsgrad i textform. Denna text är avsedd för att anropande system ska kunna tillhandahålla information till användaren vid behov exempelvis genom en ”mouse over”-funktion över klassificering.

Inget krav på visning för användaren. Har tagits med efter önskemål från apoteksaktörer som önskar ha texten tillgänglig som stöd i bedömning av dokumentationsgraden.

medicinskKonsekvens

Text som beskriver den medicinska konsekvensen av en interaktion för en kund.

Ska alltid visas för användaren, med rubriken "Medicinsk konsekvens", i en första presentation av en interaktion. Om inte hela texten visas finns risk att farmaceuten missar viktig information och har svårt att göra en korrekt bedömning av interaktionens betydelse för kunden vilket ökar risk för felbehandling.

KRAV 

Rekommendation

Text som ger rekommendationer till åtgärd om interaktionen uppstår bland en kunds läkemedelsanvändning. 

Ska alltid visas för användaren, med rubriken "Rekommendation", i en första presentation av en interaktion. Om inte hela texten visas finns risk att farmaceuten missar viktig information och har svårt att göra en korrekt bedömning av interaktionens betydelse för kunden vilket ökar risk för felbehandling.​

KRAV 


Versionshistorik

Version

Datum

Kommentar

1.02021-11-27Ny handbok vård- och apotekstjänster