Åtkomstsekvenser

Beskriver hur åtkomsttyper kan användas i sekvens under en session. 





1. Användning av åtkomsttyper i sekvens

Varje kombination av ändamål och åtkomsttyp räknas som en åtkomst under en session. Varje åtkomst kan visas för patienten i Läkemedelskollen. Om man exempelvis har fått ett tillfälligt samtycke till åtkomst räknas det som en åtkomst och om man får ett ytterligare samtycke att se spärrade uppgifter räknas det som en ny åtkomst.

Diagrammen nedan (kapitel 2, 3 och 4) visar hur man kan skifta åtkomsttyper under en session beroende på vilket ändamål som åberopas.

1.1. Åtkomst 1

Avser hämtning av följande resurser: Patient, Samtycke och Information läkemedelslista. Efter denna åtkomst kan användaren avgöra vilken åtkomsttyp som ska användas i efterföljande åtkomster beroende på om patienten har dossamtycke, är underårig, etc. För ändamålet vård kan även förskrivare av läkemedel få information om att det finns narkotiska eller särskilda läkemedel förskrivna de senaste 24 månaderna.

1.2. Åtkomst 2

Avser hämtning av samtliga resurser. Vid hämtning av Information läkemedelslista med någon av de åtkomsttyper som anges kan användaren få information om att patientens läkemedelslista innehåller spärrade uppgifter och därmed avgöra om samtycke för att se spärrade uppgifter behöver inhämtas för Åtkomst 3.

1.3. Åtkomst 3

Avser hämtning av samtliga resurser. Genom att använda någon av åtkomsttyperna som anges här kan användaren få åtkomst till uppgifter som i tidigare åtkomster har varit spärrade.

2. Åtkomstsekvenser för ändamål Vård

Den initiala åtkomsten (åtkomst 1) görs med åtkomsttypen utan krav på samtycke. Syftet med denna åtkomst är att välja aktuell åtkomsttyp för att hämta förskrivningar och uttag mm i patientens läkemedelslista. 

I åtkomst 2 sker val av åtkomsttyp beroende på resultatet av åtkomst 1. Finns exempelvis ett dossamtycke registrerat väljs åtkomsttyp för åtkomst till dospatients uppgifter.  Detta kan vara ett val som görs i bakgrunden efter att användaren fått information om att patienten är dospatient och man vill gå vidare med åtkomst till patients uppgifter i Nationella läkemedelslistan. Saknas ett dossamtycke eller ett registrerat åtkomstsamtycke för aktuell hälso- och sjukvårdspersonal blir det aktuellt att fråga om patientens tillfälliga samtycke.

Är patienten ett barn som man bedömer inte har förmåga att ge samtycke kan man använda en åtkomsttyp avsedd för detta.

Saknar patienten förmåga att ge samtycke kan man välja åtkomsttyperna förmodat samtycke eller nödåtkomst om rätt förutsättningar föreligger.

Har patienten lämnat ett tillfälligt samtycke eller om det finns ett registrerat åtkomstsamtycke och man fått information om att patienten har spärrade uppgifter genom att läsa resursen Informations läkemedelslista med samtycke kan man inhämta ett ytterligare samtycke för att se spärrade uppgifter. För resten av sessionen är det lämpligt att använda den åtkomsttyp som ger mest rättigheter, dvs tillfälligt samtycke till åtkomst till spärrade uppgifter så länge inte patienten återkallar sitt tillfälliga samtycke att se spärrade uppgifter.

Från åtkomsttyperna dossamtycke och nödåtkomst är det inte relevant att be om samtycke att se spärrade uppgifter eftersom för dessa åtkomsttyper visar eventuell spärrad information.

Det är inte acceptabelt att från åtkomsttypen förmodat samtycke tillämpa tillfälligt samtycke till åtkomst till spärrade uppgifter eftersom patienten saknar förmåga att ge samtycke.

Figur 1. 

3. Åtkomstsekvenser för Apotek

3.1. Expediering

För ändamålet expediering finns det inte ett krav på samtycke från patient. Däremot ska naturligtvis ändamålet vara uppfyllt, dvs det ska finnas ett uppdrag från patienten att expediera förskrivna läkemedel och andra varor.

Åtkomsttypen för åtkomst 1 är utan krav på samtycke. Den ska även användas för åtkomst 2, dvs åtkomst till patientens förskrivningar och uttag mm för expediering.

För att få åtkomst till behandlingsorsak på en förskrivning kan expedierande apotekspersonal inhämta samtycke för att ta del av den uppgiften. Är denna uppgift spärrad av patienten för expediering kan ett samtycke inhämtas för att tillfälligt se spärrad behandlingsorsak.

Är patienten ett barn under 18 år och barnet bedöms inte moget att förstå vad ett samtycke innebär kan det ändå vara möjligt att få åtkomst till att se behandlingsorsak genom åtkomsttypen Åtkomst till behandlingsorsak utan krav på samtycke barn. Efter åtkomsten ska åtkomsttypen återgå till att vara utan krav på samtycke.

3.2. Underlättande av läkemedelsanvändning

Den initiala åtkomsten i åtkomst 1 sker med åtkomsttypen utan krav på samtycke. För åtkomst till patients förskrivningar och uttag mm krävs patientens tillfälliga samtycke. Åtkomsttypen tillfälligt samtycke tillämpas för åtkomst 2.

Om apotekspersonal vill få tillgång till spärrade uppgifter kan patientens samtycke inhämtas att tillfälligt se spärrade uppgifter och för åtkomst 3 kan den åtkomsttypen användas. Under hela sessionen kan den åtkomsttypen användas för åtkomst till patients uppgifter så länge inte patienten återkallar sitt tillfälliga samtycke att se spärrade uppgifter.

Apotekspersonal får inte tillgång till uppgift om spärrade uppgifter på Information läkemedelslista för ändamålet underlättande av läkemedelsanvändning och kan därför inte fatta beslut om åtkomsttyp tillfälligt samtycke till att se spärrade uppgifter baserat på den informationen. Uppgiften att det finns spärrade uppgifter i patientens läkemedelslista kan endast fås genom dialog med patienten.

Figur 2. 

4. Åtkomstsekvenser för privatperson – egen åtkomst

Initial åtkomst (åtkomst 1) för privatperson är samma åtkomsttyper som för åtkomst 2. Följande gäller:

  • är det patienten själv som är inloggad och begär åtkomst till sina egna uppgifter ska åtkomsttypen åtkomst till egna uppgifter användas resten av sessionen.
  • är det patientens vårdnadshavare som begär åtkomst ska åtkomsttypen vårdnadshavare användas resten av sessionen.
  • är användaren en person som har en fullmakt för apoteksärenden för patienten ska åtkomsttypen köpfullmakt användas resten av sessionen.

Åtkomst 3 är inte relevant.

Figur 3. 


Versionshistorik

Version Datum Kommentar
1.0 2021-11-27 Ny handbok vård- och apotekstjänster
1.1 2022-03-30 Språkliga justeringar.
1.2 2023-05-04 Språkliga justeringar.