Så kan ditt vårdsystem använda kodverk och kodrelationer på förskrivningar

På den här sidan kan du läsa om hur anslutande vårdsystem kan använda Nationella läkemedelslistans kodverk i sina användargränssnitt – till exempel vilka termer de kan visa. I flera fall är det upp till varje system att göra på det sätt som passar bäst i just det systemet, men här beskriver vi hur E‑hälsomyndigheten har tänkt att kodverken kan användas när en förskrivare skapar och ändrar en förskrivning i sitt vårdsystem.





1. Inledning

Nationella läkemedelslistans kodverk och kodrelationer syftar till att skapa interoperabilitet mellan de system som ansluter till registret. Kodverken kan också underlätta för systemens användare som kan få förslag på information att ange när de skapar eller ändrar en förskrivning.

Vill du veta mer om hur kodverk och kodrelationer ska hämtas och visas i Nationella läkemedelslistan? Det hittar du i tillämpningsanvisningen TA 34 - Hämta värdemängder och kodrelationer.

Ett kodverk är en uppsättning koder och termer som ska användas för ett särskilt syfte. Ett sådan syfte kan till exempel vara för att ange administreringsmetod på en förskrivning. Kodverken är tillgängliga i Nationella läkemedelslistan via FHIR:s resurs ValueSet. ValueSet översätts till värdemängd på svenska. När vi skriver om kodverk och värdemängder menar vi alltså samma sak.

Kodrelationer är tillgängliga i Nationella läkemedelslistan via FHIR:s resurs ConceptMap. En kodrelation visar hur värdemängder eller koder förhåller sig till varandra. Den kan visa:

  • Hur koder från olika begreppssystem förhåller sig till varandra, till exempel en UCUM-kod och en Snomed CT-kod.
  • Hur koder från olika värdemängder förhåller sig till varandra, till exempel vilka preciserade administreringsställen som kan föreslås för ett visst administreringsställe.

2. Använd kodverk för förskrivning av läkemedel

När en förskrivare skapar en läkemedelsförskrivning ska hen ange information om bland annat dosering, administrering och behandlingsorsak. Ditt system kan hjälpa förskrivaren genom att föreslå ett urval av administreringssätt och dosenheter utifrån det läkemedel som förskrivaren har valt. Urvalet hämtas från Nationella läkemedelslistans kodverk eller kodrelationer.

Om det föreslagna urvalet består av flera värden bör inte systemet visa något av dem som förvalt, men i vissa undantagsfall kan det underlätta för användaren. Det gäller även då det inte finns något föreslaget urval, det vill säga då hela innehållet i ett kodverk ska visas för användaren. Undantag från detta kan göras exempelvis i fördefinierade mallar. 

(info) Läs mer om hur hur informationen ska presenteras i TA 34 - Hämta värdemängder och kodrelationer samt i TA 22 - Dosering och administreringssätt.

2.1. Välja dosenhet eller doseringshastighetsenhet

Ditt system kan presentera ett urval av dosenheter för förskrivaren genom att använda kodrelationen "Läkemedelsform till Dosenhet". Om inget av förslagen i kodrelationen passar den aktuella läkemedelsbehandlingen behöver förskrivaren kunna välja en term från hela kodverket "Dosenhet" i stället.

Dosenheten anges i vissa fall som en hastighet, exempelvis för läkemedel som ges som en infusion. För det används kodverket "Doseringshastighetsenhet".

Dosenheter kopplade till produkt

Arbete pågår på Läkemedelsverket med att koppla dosenheter till produkter. Kopplingen från läkemedelsform till dosenhet kommer på sikt att fasas ut då det är en säkrare och mer ändamålsenlig lösning att använda dosenheter som är kopplade till produkter. Kopplingarna kommer då förmedlas via VARA i stället.  

2.2. Välja period på dygnet

Systemet använder kodverket "Period på dygnet" för att visa vilken period på dygnet som förskrivaren kan välja i en tillfällesdosering. Läs mer i TA 22 - Dosering och administreringssätt

2.3. Välja administreringsväg och administreringsmetod

Systemet använder kodverken "Administreringsväg" och "Administreringsmetod" för att visa vilka administreringsvägar och administreringsmetoder som förskrivaren kan välja.

För vissa administreringsmetoder bör förskrivaren uppmärksammas på att även en administreringsväg behövs. Det gäller exempelvis administreringsmetoderna ”injektion” och ”infusion”.

Kodrelationer möjliggör urval

Systemet måste använda två kodrelationer för att kunna presentera ett urval av administreringsvägar och administreringsmetoder för förskrivaren:

  • EDQM Administreringsväg till Administreringsväg

  • EDQM Administreringsmetod till Administreringsmetod.

För att kunna använda dessa kodrelationer behöver systemet implementera den version av Sil som produktionssattes hösten 2021. Den versionen innehåller administreringsvägar och administreringsmetoder enligt EDQM.

Om inget av förslagen i kodrelationen passar den aktuella läkemedelsbehandlingen behöver förskrivaren kunna välja en term från hela kodverken "Administreringsväg" respektive "Administreringsmetod" i stället.  Användaren behöver också som ett sistahandsalternativ kunna ange fritext i kombination med koden OTH (Annan). 

Observera

I de fall OTH väljs kommer den faktiska fritexten inte att kunna behandlas på ett strukturerat sätt. Det är därför av vikt att gränssnittet så långt som möjligt underlättar ett val av fördefinierade termer.

2.4. Välja administreringsställe

Använd kodrelationen "Administreringsväg till Administreringsställe" för att föreslå administreringsställen för förskrivaren.

Om ingen av de föreslagna termerna passar för den aktuella läkemedelsbehandlingen eller förskrivaren har inte valt en administreringsväg först, behöver hen kunna välja från hela kodverket "Administreringsställe".

Förskrivaren behöver också som ett sistahandsalternativ kunna ange fritext i kombination med koden OTH (Annan). 

Observera

I de fall OTH väljs kommer den faktiska fritexten inte att kunna behandlas på ett strukturerat sätt. Det är därför av vikt att gränssnittet så långt som möjligt underlättar ett val av fördefinierade termer.

2.5. Välja precisering av administreringsställe

Använd kodrelationen "Administreringsställe till Precisering av administreringsställe" för att föreslå precisering av administreringsställe för förskrivaren. Om användaren enbart anger precisering av administreringsställe rekommenderas att hen uppmärksammas på att även ett administreringsställe ska anges, så att inga inkompletta förskrivningar skapas.

Förskrivaren behöver kunna välja från hela kodverket "Precisering av administreringsställe" under två förutsättningar:

  • Ingen av de föreslagna termerna passar för den aktuella läkemedelsbehandlingen.

  • Användaren har inte valt ett administreringsställe först.

Användaren behöver också som ett sistahandsalternativ kunna ange fritext i kombination med koden OTH (Annan). 

Observera

I de fall OTH väljs kommer den faktiska fritexten inte att kunna behandlas på ett strukturerat sätt. Det är därför av vikt att gränssnittet så långt som möjligt underlättar ett val av fördefinierade termer.

2.6. Medicinteknisk produkt vid läkemedelsadministrering

Använd kodverket "Medicinteknisk produkt vid läkemedelsadministrering" för att visa de termer som förskrivaren kan ange.  

Användaren behöver också som ett sistahandsalternativ kunna ange fritext i kombination med koden OTH (Annan). 

Observera

I de fall OTH väljs kommer den faktiska fritexten inte att kunna behandlas på ett strukturerat sätt. Det är därför av vikt att gränssnittet så långt som möjligt underlättar ett val av fördefinierade termer.

2.7. Behandlingsorsak

Använd kodverket "Behandlingsorsak" för att visa de termer som förskrivaren kan ange. Kodverket behandlingsorsak finns även i Nationell källa för ordinationsorsak (NKOO) som kan hämtas från Inera (Sil).

3. Användning av kodverk för förskrivning av teknisk sprit och handelsvaror

Det finns inte samma stöd för användning av kodrelationer vid förskrivning av teknisk sprit och för handelsvaror som det finns för läkemedel. För teknisk sprit går det att implementera följande kodrelationer:

  • Administreringsväg till Administreringsställe
  • Administreringsställe till Precisering av Administreringsställe.

Observera att det är frivilligt att ange dosering på handelsvaror, med undantag för teknisk sprit där det är obligatoriskt. Om förskrivaren ändå vill ange dosering för en handelsvara behöver fritextdosering användas. För teknisk sprit kan även kodverken för administreringssätt användas.

Behandlingsorsak är frivillig att ange vid förskrivning av handelsvaror. Kodverket Behandlingsorsak kan användas för att visa de termer som förskrivaren kan ange.

4. Läs mer

Mer information om kodverken och kodrelationerna hittar du på sidan Kodverk och kodrelationer. 

Versionshistorik

Version

Datum

Kommentar

1.02021-11-27Ny handbok vård- och apotekstjänster
1.12022-02-22Korrigerat felaktig länk 
1.22023-11-09

Avsnitt 2.1: Lagt till inforuta om Läkemedelsverkets arbete med koppling av dosenhet till produkt.

Avsnitt 2.3: Inaktuell text har tagits bort gällande att en viss version av Sil måste användas.