Id-begrepp för produkter och artiklar i VARA

Här kan du läsa om olika id-begrepp för produkter och artiklar och hur de används i VARA.


1. Produkt och artikel

De grundläggande begreppen i VARA är Produkt och Artikel.

Produkt representerar läkemedlet, det vill säga läkemedelsnamn, läkemedelsform, styrka och företag, till exempel Alvedon, filmdragerad tablett, 500 mg, GlaxoSmithKline Consumer Healthcare AB. Läkemedelsprodukter identifieras unikt med NPL-id.

Artikel representerar viss förpackningsstorlek, till exempel Alvedon, filmdragerad tablett, 500 mg, GlaxoSmithKline Consumer Healthcare AB, plastburk, 100 tabletter. Läkemedelsartiklar identifieras unikt med NPL-pack-id.

(warning) Handelsvaruartiklar identifieras unikt med varunummer.

Den detaljerade datamodellen är relativt omfattande och dess representation i exportfilen finns beskriven i schemadokumentationen för VARA exportfil (version 4, 5, 6 eller 7): VARA Export - Dokumentation av XML Schema version 4.0 , VARA Export - Dokumentation av XML Schema version 5.0VARA Export - Dokumentation av XML-schema 6.0 och VARA Export - Dokumentation av XML-Schema 7.0

2. Läkemedel - olika identiteter och deras användning

Varunummer och streckkoder/produktkoder är uppgifter som disponeras av läkemedelsföretagen som marknadsför produkter och artiklar. Uppgifterna används bland annat i logistikflöden och varuhanteringsprocesser.

(warning) Observera att dessa id-begrepp varken är unika eller tidsbeständiga och lämpar sig därför inte som identifierare av artiklar i system.

När Läkemedelsverket lanserade NPL (numera ersatt av Leverantörernas information i VARA, LiiV, som är framtaget och förvaltas av E-hälsomyndigheten och är ett delsystem i produkten LiiV och VARA) infördes nationella, unika och tidsbeständiga id-begrepp på produkt- (NPL-id) och artikelnivå (NPL-pack-id). Dessa id-begrepp, som även används i VARA, gör det möjligt att identifiera ett visst läkemedel på ett säkert sätt även vid kommunikation mellan system vid exempelvis förskrivning.

Läkemedel som inte har sitt ursprung i Läkemedelsverkets system, till exempel extemporeberedningar, identifieras med E-hälsomyndighetens unika och tidsbeständiga id-begrepp, NPL-id och NPL-pack-id som inleds med bokstäverna SB; SBnnnnnnnnnnnn (n=siffror).

3. Handelsvaror inom förmånen identifieras med varunummer

Varunummer används för att identifiera handelsvaror som ingår i läkemedelsförmånen. Till skillnad mot läkemedel (se punkt 2. ovan) betraktas dessa varunummer som unika och tidsbeständiga id-begrepp. Ansvaret för varunummer för förskrivningsbara förbruknings­artiklar ligger hos TLV. För prisnedsatta livsmedel ansvarar antingen E-hälsomyndigheten för varunummer eller distributören efter överenskommelse med E-hälsomyndigheten.

4. Hantering av id-begrepp

Baserat på kunskap om produkter och artiklars id-begrepp och hur de samspelar mellan system inom vård- och apoteksmarknaden förordar E-hälsomyndigheten att:

  • system byggs med NPL-id och NPL-pack-id som unika identifierare ("primärnycklar") för läkemedel. Varunummer används enbart för handelsvaror.  

E-hälsomyndigheten avråder bestämt från:  

  • lösningar i vårdsystem som innebär att information om förskrivet läkemedel lagras med hjälp av nordiskt varunummer  

Nedan ges exempel på verkliga situationer som har orsakat problem för systemanvändaren (apotek, sjukvård) och som i vissa fall även drabbat patient. Problemen har uppstått just på grund av hur identiteter tekniskt hanterats i systemen. Systemleverantören bör därför säkerställa att systemet kan hantera att:  

  • ett och samma varunummer kan förekomma på flera NPL-pack-id varav något eller några avser avregistrerade förpackningar medan andra avser marknadsförda förpackningar. Informationen ska ändå vara korrekt och användbar för användaren, det vill säga artiklarna som marknadsförs ska visas och vara möjliga att förskriva och expediera.
  • ett varunummer flyttas från ett NPL-pack-id (glasburk 50 st) till ett annat NPL-pack-id (plastburk 50 st) och att informationen ändå visas korrekt och användbart för användaren.
  • ett eller flera "historiska" varunummer/streckkoder/produktkoder (det vill säga har passerat giltigt till och med datum) i VARA som raderats ur VARA-exportfil för att eliminera patientsäkerhetsrisker. Motsvarande korrigeringar av historiska poster ska ske i vård- och expedieringssystem för att undvika att patienten får fel läkemedel.



Versionshistorik

Version

Datum

Kommentar

1.02021-11-27Ny handbok vård- och apotekstjänster
1.1 2022-02-08Lagt till VARA 6 i text
1.22024-05-06Uppdaterat med VARA 7 samt lagt till länk till Dokumentation av XML-schema 7.0