Att använda VARA
Här finner du som användare av VARA-filen uppgifter om vad VARA innehåller och hur innehållet ska användas.
E-hälsomyndigheten sammanställer i VARA information från olika källägare. Respektive källägare har eget ansvar att tillhandahålla kvalitetssäkrad information till VARA. Den mesta informationen hämtas in via LiiV (Leverantörernas informaion i VARA) som är ett system som samlar in information om läkemedel från källägarna Läkemedelsverket, läkemedelsleverantörer och Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV). Informationen i LiiV förs över till VARA där den kvalitetssäkras. Information om handelsvaror läggs in manuellt i VARA av E-hälsomyndigheten utifrån beslut från TLV och Läkemedelsverket.
VARA är kvalitetssäkrad och ska uppfylla relevanta regulatoriska krav för datahantering och NMI och E-hälsomyndigheten har högt ställda krav på datakvalitén i VARA. Varje ändring av gällande information hanteras därför enligt en väl definierad intagningsprocess. Samtliga förändringar i befintlig information om produkter och artiklar (se förklaring Id-begrepp för produkter och artiklar i VARA, punkt 1) kontrolleras med hjälp av automatiska valideringsregler. Därefter kvalitetsgranskas ändringarna manuellt och godkänns av verksamhetens farmaceuter innan de publiceras.
Informationen i VARA exporteras dagligen till XML-filer.
1. Uppgifter som ingår i VARA
Sortimentet i VARA är det nationellt gemensamma sortimentet vilket innebär att det omfattar läkemedel inom såväl som utom förmånen, samt handelsvaror inom förmånen. VARA ger information om läkemedel (produkter och artiklar) som marknadsförs eller har marknadsförts sedan år 2005 (se riktlinjer för fältet "marknadsförs" under punkt 5).
De produkttyper som finns i VARA är:
- Läkemedel som inkluderar:
- Godkända läkemedel: läkemedel, radiofarmaka, växtbaserade läkemedel, vissa utvärtes läkemedel (så kallade VUM) och allergener
- Registrerade läkemedel: läkemedel av typen traditionellt växtbaserade läkemedel
- Icke godkända läkemedel: licensläkemedel, lagerberedningar samt extempore och iordningställande
- Handelsvaror som inkluderar: förbrukningsartiklar inom förmånen, livsmedel för särskilda näringsändamål till barn under 16 år samt vissa virtuella artiklar för förskrivning
Detaljerad information om vilka enskilda informationsmängder (element/attribut) VARA innehåller finns i schemadokumentationen för VARA exportfil (version 4, 5, 6 eller 7): VARA Export - Dokumentation av XML Schema version 4.0 , VARA Export - Dokumentation av XML Schema version 5.0 , VARA Export - Dokumentation av XML-schema 6.0 och VARA Export - Dokumentation av XML-schema 7.0
VARA håller sin information aktuell genom dagliga uppdateringar från Läkemedelsverket (LV), läkemedelsföretagen samt Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV). VARA uppdateras även regelbundet med information från Världshälsoorganisationen (WHO) och vid tillfällen även med information från Giftinformationscentralen (GIC).
1.1. I vårdsystem
Vårdsystem får tillgång till VARA-informationen via Svenska informationstjänster för läkemedel - Sil, som tillhandahålla av Inera. Läkemedelsverket (LV) har tagit fram regler för hur olika läkemedelstyper ska hanteras och visas i vårdsystemen. Det åligger leverantören av vårdsystemet (vare sig det gäller system för hälso- och sjukvård eller veterinärmedicin) att följa dessa regler. För närmare upplysningar om bestämmelserna hänvisar E-hälsomyndigheten till Inera och Sils dokumentation. Detta medför att vårdsystemet ska kunna ge den enskilde förskrivaren det stöd som krävs för att kunna följa den förskrivningshierarki som finns mellan olika läkemedelstyper.
2. Uppgifter som inte ingår i VARA
VARA hanterar inte rent logistisk information som till exempel
- mått och viktuppgifter på förpackningar
- information om restsituationer
- information om vem som distribuerar (lagerför) en viss artikel. Sådan information måste aktören hantera själv.
VARA innehåller inte prisuppgifter för
- läkemedel utanför förmånssystemet
- licensläkemedel
- livsmedel för särskilda näringsändamål till barn under 16 år
Kosmetika och hygienprodukter ingår inte i VARA. Med få undantag (se Handelsvaror inom förmånen, punkt 4.) ingår inte heller regionsubventionerade handelsvaror.
3. Användning av VARA
Syftet med VARA är att den produkt- och artikelinformation som levereras till efterföljande system ska användas på ett sådant sätt att den stöttar användaren, till exempel förskrivaren eller farmaceuten, att välja rätt artikel i förskrivnings- eller expedieringsögonblicket (se även Tjänst - Hämta Substitution).
Det innebär bland annat att artiklar som tillhör samma produkt ska presenteras så att användaren lätt kan skilja mellan dem trots att produktnamnet är detsamma. E-hälsomyndigheten ber därför systemleverantören observera att farmaceutisk verksamhetskompetens fordras i detta arbete, dels för att avgöra vilka informationsfält från VARA som ska visas i systemet och dels för att avgöra deras betydelse för användaren.
Valda informationsfält från VARA ska visas i sin helhet för användaren, vilket innebär att systemen måste ta hänsyn till angivna fältlängder enligt schemadokumentationen för VARA exportfil (version 4, 5, 6 eller 7) :
VARA Export - Dokumentation av XML Schema version 4.0
VARA Export - Dokumentation av XML Schema version 5.0
VARA Export - Dokumentation av XML Schema version 6.0
VARA Export - Dokumentation av XML Schema version 7.0
KRAV
Den som använder information från VARA får varken förändra, förvanska eller fördröja informationen, oavsett bakomliggande syfte. Det är inte heller tillåtet att hålla egen registerinformation om motsvarande uppgifter finns i VARA.
VARA-information som har lästs in i systemet ska utan dröjsmål göras tillgänglig för användaren. Informationen ska dessutom visas i sin helhet. KRAV
Det är enbart tillåtet att lägga till egen registerinformation för uppgifter som VARA inte levererar, se punkt 2 ovan. KRAV
3.1. VARA vid förskrivning
Förskrivare ska ha tillgång till korrekt och aktuell produkt- och artikelinformation, VARA-information, i vårdsystemet vid förskrivningstillfället.
En förskrivare som är verksam inom hälso- och sjukvården får tillgång till VARA-information via Inera och Sil (Svenska informationstjänster för läkemedel). Enligt ett nationellt beslut är det Sil som tillhandahåller aktuella register till vårdsystem i sjukvården.
Det är ytterst angeläget att informationen i vård- och expedieringssystemen är så synkroniserad som möjligt, eftersom systemen kommunicerar med varandra. E-hälsomyndigheten rekommenderar att vårdsystemen uppdateras med samma frekvens som Sil-databasen uppdateras.
Informationen i VARA uppdateras kontinuerligt. Exempel på relativt frekventa ändringar är
- byten av produktnamn
- avregistrering av produkter och artiklar
- in- och utträden ur förmånssystemet
- varunummerbyten
- tillkommande, nya produkter och artiklar
Samtliga nämnda förändringar kan påverka en förskrivning och inaktuell information innebär merarbete för såväl vård- som apoteksaktörer, något som riskerar att ge negativa effekter för patienten. I värsta fall kan detta innebära en patientsäkerhetsrisk för patienten vid förskrivning eller expediering. Se även Id-begrepp för produkter och artiklar i VARA, punkt 4.
Förskrivare inom veterinärmedicin får VARA-information direkt från E-hälsomyndigheten via en särskild SFTP-area.
E-hälsomyndigheten validerar alla mottagna förskrivningar. Innehåller förskrivningen andra artiklar än de som finns i VARA avvisas förskrivningen.
3.2. VARA vid receptexpediering
Aktuell produkt- och artikelinformation är en förutsättning för att expediera recept. Apoteksaktörer ska därför se till att dagsaktuell produkt- och artikelinformation, VARA-information, finns tillgänglig i expedieringssystemet. Det betyder att apoteksaktören ska hämta VARA-exportfil en gång per dygn och uppdatera sina system med denna information.
I receptexpedieringsprocessen ska vissa tjänster som returnerar information från VARA anropas av expedierande system.
Vid expediering via Nationella läkemedelslistan eller Receptdepå djur sker automatiska kontroller och valideringar mot informationen i VARA.
3.3. Rapportering av försäljningstransaktioner
När apoteksaktören återrapporterar försäljningstransaktioner med till exempel receptförskrivna läkemedel till E-hälsomyndigheten, sker automatiskt en validering att de inrapporterade uppgifterna överensstämmer med VARA innan Försäljningstransaktionsdatabasen (FOTA) och Nationella läkemedelslistan (NLL) uppdateras.
4. Riktlinjer egendefinierade produkter och artiklar
Om aktören för sin interna arbetsprocess behöver egendefinierade produkter och artiklar som komplement till de "gruppvarunummer" som VARA förmedlar, måste aktören säkerställa att korrekt förskrivning och återrapportering sker i kommunikationen med E-hälsomyndigheten, se Icke godkända läkemedel punkt 1 och punkt 2 samt Handelsvaror inom förmånen punkt 3 och punkt 4.
Det är inte tillåtet att förskriva eller återrapportera försäljning på egendefinierade artiklar till E-hälsomyndigheten.
5. Riktlinjer för definition av fältet "Marknadsförs"
Ett Ja i fältet Marknadsförs (marknadsföringsflaggan) visar att företaget har för avsikt att sälja läkemedlet i Sverige och ska sättas när läkemedlet finns tillgängligt för beställning. I de fall läkemedlet inte finns tillgängligt i Sverige men ändå finns i LiiV/VARA ska fältet Marknadsförs inte sättas till Ja. Detta gäller till exempel i de fall det finns ett referensgodkännande i Sverige utan att läkemedlet finns tillgängligt för försäljning.
Marknadsföringsflaggan ska inte sättas innan läkemedlet finns tillgängligt (till exempel vid upphandlingar).
Marknadsföringsflaggan ska heller inte användas för att spegla en restnotering. Information om restnoteringar finns hos Läkemedelsverket (lakemedelsverket.se).
Artiklar som varit marknadsförda men som sätts om till Nej i fältet Marknadsförs ska ändå kunna säljas av apoteken i de fall de finns kvar på det enskilda apotekets lager.
6. Tjänsteanrop VARA
VARA exponerar enbart en extern tjänst, HamtaSubstitution, riktad mot apoteksaktörer samt systemleverantörer av receptexpedieringssystem, se Tjänst - Hämta Substitution.
VARA exponerar i dagsläget inte några externa tjänster för vårdaktörer eller övriga intressenter.
Versionshistorik
Version |
Datum |
Kommentar |
---|---|---|
1.0 | 2021-11-27 | Ny handbok vård- och apotekstjänster |
1.1 | 2022-02-08 | Lagt till VARA 6 i text. |
1.2 | 2022-05-18 | Lagt till länk till VARA Export - Dokumentation av XML Schema version 6.0 under punkt 3. |
1.3 | 2023-03-23 | Korrigerat text gällande tillgång till VARA-fil under 3.1 |
1.4 | 2024-05-06 | Uppdaterat med VARA 7 samt lagt till länk till Dokumentation av XML-schema 7.0 |