Icke godkända läkemedel

Här kan du läsa mer om icke-godkända läkemedel, såsom licensläkemedel och extempore, samt hur dessa hanteras i VARA eftersom de skiljer sig från övriga läkemedel.


Läkemedel delas in i olika typer eller kategorier. Dessa beskrivs närmare på sidan Att använda VARA. Icke godkända läkemedel delas in i kategorierna licensläkemedel, extempore och iordningställande samt lagerberedningar, vilka beskrivs nedan. 

Observera

Enligt beslut från Läkemedelsverket ska icke godkända läkemedel presenteras separat från godkända läkemedel i förskrivarstöd.

1. Licensläkemedel (LIC)

Förskrivning av licensläkemedel är ett alternativ i en situation då förskrivaren saknar godkända läkemedelsalternativ för behandling av en patient/patientgrupp eller djur. Baserat på en licensförskrivning kan apotek ansöka om tillfälligt försäljningstillstånd hos Läkemedelsverket för att kunna expediera ett läkemedel som annars inte är godkänt för försäljning i Sverige.

Läkemedelsverket är källägare till information om licensläkemedel i produkt- och artikelregistret VARA. Som nämnts ovan saknar licensläkemedel svenskt godkännande. Vidare har de licens­läkemedel som finns i VARA mycket begränsad information jämfört med godkända läkemedel. VARA saknar till exempel detaljinformation om vilka förpackningar som finns på marknaden i andra länder och som kan anskaffas vid ett visst tillfälle. VARA har endast en artikel per licensläkemedelsprodukt och denna artikel får representera alla de förpackningar som apoteksaktören kan anskaffa. Licensartiklar har inget pris, varken AIP eller AUP, i VARA. 

Observera

I VARA har licensläkemedel för humant bruk generell information om att de ingår i högkostnadsskyddet. Det faktiska förhållandet vad gäller högkostnadsskyddet för ett visst licensläkemedel kan i ett givet ögonblick bara besvaras av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV). För ytterligare information om licensläkemedel och högkostnadsskyddet, besök TLV:s webbplats.

När Läkemedelsverket inte längre beviljar nya licenser för ett visst licensläkemedel (exempelvis om motsvarande produkt tillkommit som godkänt läkemedel i Sverige) får licensläkemedlet ett "framtida inaktiveringsdatum". I VARA förmedlas inaktiveringsdatumet som ett "framtida avregistreringsdatum". Det är viktigt att notera att inaktiveringsdatum för licensläkemedel även kan återtas av Läkemedelsverket. Om detta sker försvinner också motsvarande avregistreringsdatum ur VARA.

Observera

Ett licensläkemedel med framtida avregistreringsdatum i VARA får inte hanteras som förskrivningsbart oavsett vårdsystem. Apoteksaktörer har däremot möjlighet att slutföra expediering på redan beviljade licenser fram till dagen före gällande avregistreringsdatum.​​​​

1.1. Vårdsystem hälso- och sjukvård

När förskrivare inom hälso- och sjukvården förskriver licensläkemedel ska det ske med de licensläkemedelsartiklar som finns i Sil. (Vårdsystem får VARA-informationen via Sil som tillhandahålls av Inera, vilket innebär att de licensläkemedel som finns i VARA även finns i Sil.) Om ett specifikt licensläkemedel saknas i Sil ska licensläkemedel e-förskrivning användas. Se Licens- och extemporeläkemedel samt andra specialartiklar för instruktion om hur förskrivare ska ange vissa detaljer på förskrivningen.

1.2. Vårdsystem veterinärmedicin  

När veterinärer förskriver licensläkemedel ska det ske med de licensläkemedelsartiklar som finns i VARA. Om ett specifikt licensläkemedel saknas i VARA ska licensläkemedel e-förskrivning användas. Se Förskrivning på licens och extempore för instruktion om hur vissa detaljer ska anges på förskrivningen.

1.3. Expedieringssystem  

1.3.1. Förskrivning human

Hur förskrivning human med licensläkemedel hanteras vid expediering finns beskrivet på sidan Licens- och extemporeläkemedel samt andra specialartiklar

1.3.2. Förskrivning till djur

Hur förskrivning till djur med licensläkemedel hanteras vid expediering finns beskrivet på sidan Djurrecept gällande licens- och extemporeläkemedel.

2. Enskilda extemporeberedningar och iordningställande (BER)

Extemporeläkemedel är ett sammanfattande begrepp för läkemedel som tillverkats speciellt för till exempel en specifik patient, ett särskilt djur, djurbesättning eller en viss vårdenhet. Exempel på detta är när ett eller flera läkemedel blandas och/eller späds samt paketeras i spruta, flaska eller infusionspåse. Resultatet av detta förfarande kallas iordningställande. Iordningställande sker framförallt på sjukhusapotek.

I VARA samlas dessa läkemedel under produkttypen BER, "Extempore (enskilda extemporeberedningar, ej lagerberedningar)". Läkemedlen är upplagda i VARA efter ATC-kod, exempelvis "Extempore ATC-kod J01CF01 Dikloxacillin".

2.1. Vårdsystem

Hur förskrivning av extemporeberedningar och iordningsställande görs i vårdsystem finns beskrivet på sidan Licens- och extemporeläkemedel samt andra specialartiklar.

2.2.  Vårdsystem veterinärmedicin

Hur förskrivning av extemporeberedningar och iordningsställande görs i veterinärsystem finns beskrivet på sidan Förskrivning på licens och extempore.

2.3. Expedieringssystem

2.3.1. Förskrivning human

Hur expediering av förskrivning human genomförs finns beskrivet på sidan Licens- och extemporeläkemedel samt andra specialartiklar.

2.3.2. Förskrivning till djur

Hur expediering av förskrivning till djur genomförs finns beskrivet på sidan Djurrecept gällande licens- och extemporeläkemedel.

3. Lagerberedningar (extempore)  

När förskrivningen av en viss extemporeberedning ökar kan extemporeapoteket vilja standardisera tillverkningen. Efter anmälan till Läkemedelsverket kan extemporeapoteket tillverka fler enheter på en gång. Dessa extemporeberedningar benämns som lagerberedningar.

VARA hämtar information om sortimentet av lagerberedningar från Läkemedelsverket.



Versionshistorik

Version

Datum

Kommentar

1.0 2021-11-27 Ny handbok vård- och apotekstjänster