Licens- och extemporeläkemedel samt andra specialartiklar
På denna sida beskrivs hur förskrivningar av licens- och extemporeläkemedel samt andra specialartiklar hanteras i Nationella läkemedelslistan.
1. Introduktion
På denna sida beskrivs förskrivning och expediering av läkemedel och handelsvaror där en särskild hantering behövs. Det handlar om
- virtuella artiklar som används för att specificerade artiklar saknas (exempelvis för extemporeläkemedel och teknisk sprit)
- licensläkemedel
Vissa av dessa artiklar finns inte i Sil (Svenska informationstjänster för läkemedel), vilket gör att vårdsystem behöver hämta information om dessa från Nationella läkemedelslistan.
För en allmän information om dessa artiklar, se Att använda VARA.
2. Läkemedel
Följande läkemedel kräver en annan hantering än godkända läkemedel i Nationella läkemedelslistan
- licensläkemedel
- extemporeläkemedel
- centralt godkända läkemedel som saknar svensk märkning
- läkemedel uthämtat utomlands.
Med extempore avses extemporeläkemedel som inte finns som lagerberedningar i VARA och Sil utan förskrivs med artikeln "Extempore e-förskrivning” (SB-pack-id SB050901100143).
2.1. Licensläkemedel
2.1.1. Skapa ny förskrivning
Vid förskrivning av licensläkemedel används det namngivna läkemedlet (med NPL-pack-id) om det finns i Sil. Förskrivningens totala mängd läkemedel (antal tabletter, kapslar, milliliter etc.) anges i "Annan instruktion" som är en del av doseringsanvisningen, se TA 21 – Doseringsanvisning. Antal uttag anges i avsett fält (attributet "förskrivet antal uttag").
Om licensläkemedlet ännu inte lagts in av Läkemedelsverket i NPL (Nationellt produktregister för läkemedel) finns det inte i Sil och förskrivningen sker på den virtuella artikeln "Licensläkemedel e-förskrivning” (SB pack id SB060301100001). Information om produktnamn, styrka och läkemedelsform anges i fältet ”Annan instruktion”. I samma fält anges även total mängd läkemedel (antal tabletter, kapslar, milliliter etc.) på förskrivningen. Antal uttag anges i avsett fält (attributet "förskrivet antal uttag").
Hur en förskrivning skapas beskrivs i TA 10 – Skapa förskrivning – Vård
2.1.2. Expediering på apotek
Om förskrivningen innehåller ett namngivet licensläkemedel sker expedieringen på detta läkemedel enligt apotekets rutiner. Återrapportering av försäljningstransaktionen till E-hälsomyndigheten sker på det expedierade licensläkemedlets NPL-pack-id.
Om förskrivningen är utfärdad på den virtuella artikeln "Licensläkemedel e-förskrivning” behöver apoteket byta artikel till ett namngivet licensläkemedel (om det nu lagts in i NPL och finns i VARA). Om licensläkemedlet fortfarande inte finns i VARA ska byte ske till en annan virtuell läkemedelsartikel som motsvarar förskrivningen, se tabell nedan. Byte av artikel kan göras med funktionen ”Uppdatera förskrivning”, se TA 40 – Uppdatera förskrivning – Apotek. Återrapportering av försäljningstransaktionen till E-hälsomyndigheten sker på den virtuella artikelns SB-pack-id.
Tabell 1 - Virtuella licensläkemedelsartiklar som kan användas vid expediering
Artikelbenämning |
Varunummer |
SB-id |
SB-pack-id |
Licens med förmån |
603456 |
SB740417000001 |
SB750411100001 |
Licens kontrollvara med förmån |
639104 |
SB011101000022 |
SB011101100007 |
Licens livsmedel med förmån |
639302 |
SB740417000001 |
SB020215100001 |
Hantering av mängd läkemedel på förskrivningen
Beroende på hur förskrivaren angivit antal förpackningar per uttag och total mängd läkemedel på förskrivningen kan justeringar behöva göras innan expediering. Följande attribut kan behöva justeras:
- Kvarvarande mängd
- Antal förpackningar per uttag
Attributet "Förmånsrelaterad daglig mängd kan ej anges" behöver också anges.
Expedierad mängd (i exempelvis antal tabletter) ska framgå på ett sätt som gör att man vid nästa expediering förstår hur mycket som är expedierat. Lämpligen anges detta i fältet uttagsnotering.
Exempel 1
Förskrivningen innehåller följande information:
- Förskrivet antal uttag: 4
- Antal förpackningar per uttag: 1
- Dosering: 1 tablett 2 gånger dagligen.
- Total mängd läkemedel (anges som fritext i Annan instruktion): 800 tabletter
- Kvarvarande mängd (beräknas av E-hälsomyndigheten): 4
Förpackningsstorleken på licensläkemedlet som beställts från distributören är 100 tabletter.
Vid expedieringen behöver informationen justeras så att den stämmer med vad patienten kan hämta ut per uttag. Farmaceuten ändrar till:
- Antal förpackningar per uttag: 2
- Kvarvarande mängd: 8
Kommentar: Eftersom licensläkemedel har förpackningsstorleken "1 styck" i VARA hanteras mängderna i styck. I detta fall blir kvarvarande mängd 8.
Efter dessa justeringar genomförs expedieringen av två förpackningar av licensläkemedlet. Expedierad mängd beräknas till 2 och kvarvarande mängd beräknas till 6. En uttagsnotering skrivs i samband med expedieringen om att 2*100 tabletter är expedierade.
Exempel 2
Förskrivningen i exempel 1 ska nu expedieras för andra gången. Denna gång gick det bara att beställa förpackningar med 30 tabletter. Patienten får därför 6x30 tabletter denna gång.
Förskrivningen innehåller följande information när patienten kommer till apoteket:
- Förskrivet antal uttag: 4
- Antal förpackningar per uttag: 2
- Dosering: 1 tablett 2 gånger dagligen.
- Total mängd läkemedel (anges som fritext i Annan instruktion): 800 styck
- Kvarvarande mängd: 6
Farmaceuten ändrar till följande:
- Antal förpackningar per uttag: 6
- Kvarvarande mängd: 18
Efter dessa justeringar genomförs expedieringen av sex förpackningar av licensläkemedlet. Expedierad mängd beräknas till 6 och kvarvarande mängd beräknas till 12. En uttagsnotering skrivs i samband med expedieringen om att 6*30 tabletter är expedierade.
2.1.3. Fortsatt hantering av förskrivningen i vården
När en patient behöver mer av sitt licensläkemedel eller om behandlingen ska ändras behöver informationen i Nationella läkemedelslistan uppdateras. Artikeln på förskrivningen i Nationella läkemedelslistan kan då vara:
- Namngivet licensläkemedel som finns i Sil.
- ”Licens med förmån” eller andra virtuella artiklar (se Termer och begrepp i Handboken) som är avsedda för apoteken och därför inte finns i Sil.
- Den virtuella artikeln "Licensläkemedel e-förskrivning” som finns i Sil.
I det första fallet kan förskrivningen direkt uppdateras, ersättas eller förnyas beroende på önskad förändring. Läs mer här:
- TA 39 – Uppdatera förskrivning – Vård
- TA 26 – Ersätta förskrivning – Vård
- TA 24 – Förnya förskrivning – Vård
I det andra fallet finns den virtuella artikeln "Licens med förmån" inte i Sil och därför inte heller i vårdsystemens varuregister. För dessa och liknande situationer tillhandahåller E-hälsomyndigheten en möjlighet att hämta artikelinformation från Nationella läkemedelslistan för att identifiera vilken artikel förskrivningen avser, se TA 45 – Hämta artikelinformation. I detta fall ska användaren ersätta förskrivningen med en ny förskrivning med namngivet licensläkemedel om det nu finns i Sil, se TA 26 – Ersätta förskrivning – Vård. Om läkemedlet fortfarande inte finns i Sil kan befintlig förskrivning (med den virtuella artikeln "Licens med förmån") uppdateras, förnyas eller ersättas beroende på vad förskrivaren vill åstadkomma.
Även i det tredje fallet ska användaren ersätta förskrivningen med en ny förskrivning med namngivet licensläkemedel om det nu finns i Sil. Om läkemedlet fortfarande inte finns i Sil används artikeln "Licensläkemedel e-förskrivning” även fortsättningsvis.
Att utfärda förskrivningen med ett namngivet licensläkemedel ökar patientsäkerheten eftersom det blir tydligare vilket läkemedel som förskrivits. Det namngivna läkemedlet visas exempelvis på utskriften Aktuella recept.
2.2. Extemporeläkemedel
2.2.1. Skapa ny förskrivning
Vid förskrivning av extemporeläkemedel används den virtuella artikeln "Extempore e-förskrivning” (SB-pack-id SB050901100143). Information om extemporeberedningen och total mängd läkemedel (antal tabletter, kapslar, milliliter etc.) på förskrivningen anges i ”Annan instruktion” som är en del av doseringsanvisningen, se TA 21 – Doseringsanvisning. Antal uttag anges i avsett fält (attributet "förskrivet antal uttag").
Hur en förskrivning skapas beskrivs i TA 10 – Skapa förskrivning – Vård.
2.2.2. Expediering på apotek
Vid expedieringen uppdaterar apotekspersonalen artikeln på förskrivningen till den artikel som anges på följesedeln till den levererade extemporeberedningen. Byte av artikel kan göras med funktionen ”Uppdatera förskrivning”, se TA 40 – Uppdatera förskrivning – Apotek. Mängd läkemedel på förskrivningen justeras enligt samma princip som för licensläkemedel.
2.2.3. Fortsatt hantering av förskrivningen i vården
När en förskrivning på extemporeläkemedel expedierats på apoteket är artikeln ändrad till en mer specifik artikel, exempelvis "Extempore ATC-kod A03FA01 Metoklopramid" (SB-pack-id SB110128100006). Bytet till dessa mer specifika artiklar görs på apotek för att läkemedelsstatistiken ska bli mer detaljerad. De detaljerade artiklarna (ca 400 st) finns inte i Sil och därför inte heller i vårdsystemens varuregister. E-hälsomyndigheten tillhandahåller därför en möjlighet att hämta artikelinformationen via Nationella läkemedelslistan, se TA 45 – Hämta artikelinformation. På så sätt kan förskrivningen hämtas upp med artikelinformation och uppdateras, förnyas eller ersättas.
2.3. Centralt godkända läkemedel utan svensk märkning
Alla läkemedel som godkänns enligt den centrala proceduren marknadsförs inte i Sverige. För att det ska finnas en möjlighet att kunna förskriva och expediera sådana läkemedel finns en virtuell artikel för detta ändamål i VARA, och publiceras även i Sil från och med 2022-05-11. Då det inte finns prisbeslut från TLV för dessa läkemedel omfattas de inte av högkostnadsskyddet.
- Centralt godkänt läkemedel utan svensk märkning (utan förmån) – SB-pack-id SB160111100002.
2.3.1. Skapa ny förskrivning
Vid förskrivning av centralt godkända läkemedel som inte marknadsförs i Sverige används den virtuella artikeln ovan. Information om produktnamn, styrka och läkemedelsform anges i fältet ”Annan instruktion” som är en del av doseringsanvisningen, se TA 21 – Doseringsanvisning. I samma fält anges även total mängd läkemedel (antal tabletter, kapslar, milliliter etc.) på förskrivningen. Antal uttag anges i avsett fält (attributet "förskrivet antal uttag").
Information om eventuell fakturering till regionen anges i fältet "förskrivarens kommentar", se Riktlinjer för användning av fritextfält.
2.3.2. Expediering på apotek
Expediering sker på den förskrivna artikeln. För hantering av mängder osv. på förskrivningen, se avsnittet om licensläkemedel ovan.
Vid expediering beställs det läkemedel som motsvarar förskrivningen. Uttaget i Nationella läkemedelslistan registreras på den virtuella artikel för centralt godkända läkemedel som finns på förskrivningen. Även återrapportering av försäljning till E-hälsomyndigheten sker på denna artikel.
2.4. Läkemedel uthämtat utomlands
När en svensk förskrivning expedieras utomlands är det inte alltid möjligt att rapportera en specificerad artikel på uttaget i Nationella läkemedelslistan. För uttag gjorda i annat EU/EES-land kan den virtuella artikeln "Läkemedel uthämtat utomlands, ospecificerad" (SB pack id SB230302100001) användas. Artikeln kan användas när ett svenskt apotek efterregistrerar ett uttag gjort utomlands. Artikeln kan även förekomma på svenska e-recept där uttag gjorts utomlands.
Det är inte möjlig att skapa en förskrivning med artikeln.
Läs mer om hur ett uttag efterregistreras i TA 51 – Efterregistrera uttag – Apotek
Om ett utländskt uttag efterregistreras med artikel för "Läkemedel uthämtat utomlands, ospecificerad" behöver en avräknad mängd anges som motsvarar expedierad mängd för att det efterregistrerade uttaget ska avräknas korrekt mot förskrivningen.
2.5. Exempel
2.5.1. Scenario extemporeförskrivning
- Förskrivare skapar en förskrivning med artikeln ”Extempore e-förskrivning” och anger information om extemporeberedningen och total mängd läkemedel i fältet "Annan instruktion".
- Farmaceuten uppdaterar förskrivningen till artikel "Extempore ATC-kod A03FA01 Metoklopramid" (SB pack id SB110128100006) och expedierar sedan på denna.
- Vid återbesök på vårdcentralen vill förskrivaren förnya förskrivningen och hämtar upp denna från Nationella läkemedelslistan. Eftersom "Extempore ATC-kod A03FA01 Metoklopramid" (SB pack id SB110128100006) inte finns i vårdsystemet sker komplettering med artikelinformation från Nationella läkemedelslistan. Mängd läkemedel, information om extemporeberedningen osv. finns fortfarande kvar i "Annan instruktion".
- Förskrivningen förnyas och patienten kan nu hämta ut mer av sitt läkemedel på apoteket.
Kommentar: Förskrivaren kan inte ersätta förskrivningen med en förskrivning på artikeln "Extempore e-förskrivning" eftersom denna artikel saknar ATC-kod och "Extempore ATC-kod A03FA01 Metoklopramid" har en ATC-kod. Kravet på förskrivningar i samma förskrivningskedja är att de ska ha samma 7-ställiga ATC-kod, se Regler och kontroller nedan. Alternativet är att skapa ny förskrivning, men då skapas ingen förskrivningskedja och läkemedelsbehandlingen blir svårare att följa över tid. - Apoteket expedierar på "Extempore ATC-kod A03FA01 Metoklopramid" (SB pack id SB110128100006) och behöver denna gång inte byta artikel. Total mängd läkemedel, information om extemporeberedningen osv. finns fortfarande kvar i "Annan instruktion".
3. Handelsvaror
Följande handelsvaror kräver en specialhantering i Nationella läkemedelslistan
- teknisk sprit
- regionssubventionerad spolvätska.
3.1. Teknisk sprit
Teknisk sprit är en handelsvara som är receptbelagd och därför förskrivs på recept.
3.1.1. Skapa ny förskrivning
Vid förskrivning av teknisk sprit används den virtuella artikeln ”Teknisk sprit e-förskrivning” (varunummer 640000). Information om vilken teknisk sprit som avses (alkoholprocent, leverantör etc.) och mängd på förskrivningen anges i ”Annan instruktion” som är en del av doseringsanvisningen, se TA 21 – Doseringsanvisning. Antal uttag (alltid 1) anges i avsett fält (attributet "förskrivet antal uttag").
3.1.2. Expediering på apotek
Vid expediering av teknisk sprit väljer apoteket den artikel ur det egna sortimentet som motsvarar förskrivningen. Uttaget i Nationella läkemedelslistan registreras på artikeln ”Teknisk sprit e-förskrivning” (varunummer 640000). Även återrapportering av försäljning till E-hälsomyndigheten sker på denna artikel.
3.2. Regionssubventionerad spolvätska
Regionssubventionerad spolvätska utgör ett unikt undantag från huvudprincipen att VARA endast ska hantera det nationellt gemensamma sortimentet som ingår i läkemedelsförmånen när det gäller handelsvaror.
3.2.1. Skapa ny förskrivning
Vid förskrivning används den virtuella artikeln ”Regionssubventionerad spolvätska” (varunummer 630000). Inera har ansvaret för det begränsade sortiment av spolvätskor som är tillåtet att förskriva elektroniskt. Information om vilken spolvätska som avses och total mängd av denna anges i ”Annan instruktion” som är en del av doseringsanvisningen, se TA 21 – Doseringsanvisning. Antal uttag anges i avsett fält (attributet "förskrivet antal uttag").
Anropande system måste även skicka med en doseringsinstruktion för att Annan instruktion ska kunna anges. Om förskrivaren inte angivit någon dosering skickas "-".
3.2.2. Expediering på apotek
Vid expediering väljer apoteket den spolvätska i det egna sortimentet som motsvarar förskrivningen. Uttaget i Nationella läkemedelslistan registreras på artikeln ”Regionssubventionerad spolvätska” (varunummer 630000). Även återrapportering av försäljning till E-hälsomyndigheten sker på denna artikel.
För hantering av mängder osv. på förskrivningen, se avsnittet om licensläkemedel ovan.
4. Regler och kontroller
En förskriven artikel som saknar 7-ställig ATC-kod kan ändras till en artikel som har en ATC-kod. Den som gör bytet behöver bedöma om det är lämpligt. Om artikeln har en 7-ställig ATC-kod kan man inte uppdatera, förnya eller ersätta med en artikel som har en annan ATC-kod.
Exempel:
"Extempore e-förskrivning" (SB pack id SB050901100143) saknar ATC-kod. Byte kan då ske till en mer specifik artikel ex. "Extempore ATC-kod A03FA01 Metoklopramid" (SB pack id SB110128100006) som har ATC-kod A03FA01. Tvärtom går inte eftersom en artikel med 7-ställig ATC-kod inte får bytas till en artikel med en annan ATC-kod.
Kontrolleras i AFF-kontroll G.007, se Automatiska format- och författningskontroller (AFF-kontroller).
5. Kommande förändringar
Att ange information om förskriven artikel i "Annan instruktion" är en lösning som behöver finnas under övergångsperioden. E-hälsomyndigheten har förberett ett nytt fält ("Beskrivning artikel") för denna information på förskrivningen. Detta nya fält kommer att tas i bruk tidigast när alla apotek använder system anslutna mot versionspaket 21.
Versionshistorik
Version |
Datum |
Kommentar |
---|---|---|
1.0 | 2021-11-27 |
Ny handbok vård- och apotekstjänster |
1.1 | 2022-03-30 |
Tagit bort Centralt godkänt läkemedel utan svensk märkning med förmån |
1.2 | 2022-11-10 | Avsnitt 2.1.2 Expediering på apotek, lagt till information om uttagsnotering i exempel 1 och 2. Uppdaterat länkar och gjort språkliga anpassningar av texten. Avsnitt 3. Handelsvaror samt 3.2, 3.2.1 och 3.2.2, ändrat landstingssubventionerad spolvätska till regionssubventionerad spolvätska. |
1.3 | 2024-02-22 | Ändrat bör till ska i avsnitt 2.1.3 |
1.4 | 2024-05-06 |
Avsnitt 2. Läkemedel och avsnitt 2.4 Läkemedel uthämtat utomlands, lagt till information om den virtuella artikeln "Läkemedel uthämtat utomlands, ospecificerad". |