En patients nationella läkemedelslista

Här beskrivs förutsättningarna för att en patient ska kunna ha en nationell läkemedelslista, vilka informationsmängder listan innehåller och hur historiken i Nationella läkemedelslistan fungerar.




Förutsättning för att ha en nationell läkemedelslista

En förskrivning kan utfärdas på personnummer eller på födelsedatum. För att samla en patients förskrivningar i en nationell läkemedelslista krävs att förskrivningar utfärdas på patientens personnummer. En förskrivning som har utfärdats på födelsedatum är endast sökbar för det apotek som angivits som mottagande apotek vid förskrivningen. Mottagande apotek kan skriva ut förskrivningen på receptblankett för att sedan expediera utifrån pappret, eller makulera förskrivningen. En förskrivning som utfärdats på födelsedatum är inte sökbar för patienten eller vården. Vården kan makulera en förskrivning utfärdad på födelsedatum från det system som utfärdat förskrivningen under förutsättning att systemet anger det förskrivnings-id som genererades när förskrivningen skapades. En förskrivning kan inte utfärdas på samordningsnummer.

Informationsmängder i en patients nationella läkemedelslista

En patients nationella läkemedelslista kan innehålla följande informationsmängder:

  • Förskrivning (NLLMedicationRequest) - Recept, livsmedelsanvisning eller hjälpmedelskort som har utfärdats till patienten av behörig hälso- och sjukvårdspersonal. 
  • Uttag (NLLMedicationDispenseNLLDispensePaperPrescription) - Information om utlämning av expedierad artikel på apotek. Ett uttag är normalt kopplat till en registrerad förskrivning, men kan i undantagsfall också förekomma som ett uttag som skett direkt från ett pappersrecept.
  • Dosunderlag (NLLMultiDoseDispensingBasis) - Finns om patienten är dospatient. Används för kontroll och godkännande av förändringar som skett i patientens förskrivningar, som dosapoteket måste ta ställning till innan produktion.


Information om Läkemedelslista
 (NLLMedicationListInfo) är aggregerad information utifrån alla informationsmängder i en patients läkemedelslista. Den består av läkemedelslisteversion och id för läkemedelslistan, samt information om att listan innehåller någon förskrivning av särskilda läkemedel eller spärrade uppgifter. Läkemedelslistans versionsnummer ändras varje gång någon informationsmängd i patientens läkemedelslista tillkommer eller förändras, med undantag för uttag från pappersrecept.

Information som styr åtkomst till en patients nationella läkemedelslista. En patients nationella läkemedelslista kan ha information som styr vem som har åtkomst till vilken information i läkemedelslistan. Denna information är spärrar (NLLDatalock), fullmakter och samtycken. Se Spärrar och samtycken.

ndelser - historik i Nationella läkemedelslistan

Varje gång någon informationsmängd tillkommer eller förändras i en patients läkemedelslista sparas en händelse som definierar vad som skett i listan. Informationen om en händelse omfattar:

  • Händelsetidpunkt - när händelsen inträffade
  • Händelsetyp - vad var det som skedde 
  • Händelseorsak - vad angavs som orsak till händelsen
  • Händelsehanterande person - vem gjorde förändringen, var denne arbetar och kontaktuppgifter
  • Referens till resurser - vilken eller vilka informationsresurser skapades eller förändrades vid händelsen

Varje ändring i innehållet i patientens nationella läkemedelslista är spårbar genom att händelsen kopplas till den version av respektive informationsmängd som skapades. Vid förskrivningshändelse skapas antingen en ny version av en befintlig förskrivning, eller både en ny version av en befintlig förskrivning som avslutas och en ny förskrivning i samma förskrivningskedja.

På sidan Händelser i Nationella läkemedelslistan beskrivs händelser och samtliga händelsetyper, och på sidan Historik i Nationella läkemedelslistan finns mer information om förskrivningsversioner och förskrivningskedjor.



Versionshistorik

VersionDatumKommentar
1.02021-11-27Ny handbok vård- och apotekstjänster
1.12022-05-25Språkliga förbättringar
1.22022-11-10Språkliga förbättringar