Hantering av patient med dossamtycke (dospatient) för apotek

På denna sida beskrivs hantering av patienter med dossamtycke (dospatient) och dosdispensering för apotek. 





1. Dosapotek, dosaktör och vanliga apotek

De apotek som producerar dospåsar till patienter med dossamtycke kallas dosapotek. Dessa har ett speciellt tillstånd från Läkemedelsverket att bedriva maskinell dosverksamhet. De företag som har dosapotek kallas för dosaktör. En dosaktör kan ha flera dosapotek men ett dosapotek tillhör alltid bara en dosaktör. Dosapotek har till skillnad från vanliga apotek inga butiker utan producerar dospåsar som skickas ut till patienterna.

2. Dosdispenserade läkemedel och helförpackningar

Den förpackning man får med sig när man hämtar ut läkemedel på ett vanligt apotek kallas för helförpackning. Patienter med dossamtycke kan få delar av sina läkemedel i dospåsar och dessa kallas dosdispenserade läkemedel. Dosapoteken paketerar om de av patientens läkemedel som ska dispenseras i dospåsar, i allmänhet en dospåse per intagstillfälle, exempelvis kl. 08 en viss dag. En dospåse kan därför innehålla flera olika läkemedel. För att ett läkemedel ska kunna dosdispenseras måste det uppfylla två krav:
  • Det är en tablett eller en kapsel.
  • Det har ett brytningstillstånd från Läkemedelsverket.

Det går alltså inte att dosdispensera andra typer av läkemedel, som till exempel vätskor, injektioner eller krämer. En patient med dossamtycke kan ha både dosdispenserade läkemedel och vanliga helförpackningar. Helförpackningar kan alltid hämtas från vilket apotek som helst, men de kan även beställas från dosapoteket. Eftersom dospåsarna måste hinna komma fram till patienten innan det är dags att ta läkemedlet sker produktionen av påsarna i förväg.

3. Nivå på anslutning och övriga tjänster

Ett dosapotek måste implementera full dosfunktionalitet, dvs. kunna hantera förskrivningar för både helförpackningar och dosdispenserade läkemedel. De måste även använda de tjänster i sortiment- och leveransregistret (SOL) som är tillämpbara för apotek.

SOL innehåller bland annat:

  • sortiment- och leveransinformation
  • dosapotekens dosdispenserade sortiment
  • produktionsinformation
  • meddelanden mellan vård och dosapotek
  • beställningar av helförpackningar.

Exempelvis har varje kund/leveransadress en egen stopptid – det vill säga en regelbunden dag och tid då alla ändringar måste vara dosapoteket tillhanda från vården för att dosapoteket ska hinna med den ordinarie produktionen. Dessa uppgifter finns att hämta i SOL.

Processbeskrivningar för hantering av förskrivningar till patient med dossamtycke:

Expediering av dispenserade förskrivningar, patient med dossamtycke (dospatient)

Expediering av helförpackning, patient med dossamtycke (dospatient)

4. Funktioner för att hantera dospatient

4.1. Registrera dospatient

Farmaceuter på dosapotek kan registrera en patient som dospatient i Nationella läkemedelslistan på uppdrag av vårdpersonal. Den vårdpersonal som får ge farmaceuter i uppdrag att registrera en dospatient är legitimerade läkare, legitimerade sjuksköterskor, AT-läkare eller läkare med förordnande. 

Se TA 16 – Registrera dospatient.

4.2. Uppdatera dostillhörighet

Ett dosapotek använder funktionen uppdatera dostillhörighet när patienten registreras som dospatient och kan ändra dostillhörigheten om patienten flyttar till en region som upphandlat en annan dosaktör än patientens befintliga dosaktör.

Se TA 20 – Uppdatera dostillhörighet – apotek.

4.3. Avregistrera dospatient

Apotekspersonal på ett dosapotek kan avregistrera en patient som dospatient på uppdrag av vården. Det görs om vården eller patienten själv anser att patienten inte längre behöver få sina läkemedel dosdispenserade. En patient som avregistreras som dospatient kan behålla sina helförpackningsförskrivningar oförändrade och behöver inte få dessa förskrivna på nytt. För att kunna avregistrera en dospatient måste dock alla dosdispenserade förskrivningar först avslutas. Om patienten har fortsatt behov av dessa kan funktionen för att ersätta en förskrivning användas för att göra om dem till helförpackningsförskrivningar innan avregistreringen.

Patientens dossamtycke återkallas i samband med avregistreringen. 

Se TA 17 – Avregistrera dospatient.

5. Funktioner för att expediera dosdispenserade läkemedel

En patients dosunderlag kan ha tre statusar: ”Godkänt”, ”Ej godkänt” och ”Avregistrerat”. Vissa förändringar i läkemedelslistan för en patient med dossamtycke påverkar dosunderlagets status. Sådana förändringar ger dosunderlaget statusen ”Ej godkänt”. Syftet är att en farmaceut på dosapoteket ska se över förändringarna som orsakade att dosunderlagets status blev ”Ej godkänt”. Farmaceuten sätter sedan dosunderlagets status till ”Godkänt” så att produktionen kan återupptas.

5.1. Hämta ej godkända dosunderlag

Ett dosapotek kan hämta dosunderlag som inte är godkända, för de dospatienter som tillhör dosapoteket. De dosunderlag som har akuta förändringar markeras.

Se TA 19 – Hämta ej godkända dosunderlag – Apotek.

5.2. Godkänn dosunderlag

En farmaceut måste göra en författningsmässig och farmakologisk kontroll av förändringarna i patientens läkemedelslista om patientens dosunderlag inte är godkänt. Därefter kan farmaceuten godkänna dosunderlaget. Detta är ett krav för att det ska gå att expediera patientens dosdispenserade förskrivningar i samband med produktion av dospåsar.

Se TA 18 – Godkänn dosunderlag – Apotek.

5.3. Godkänn produktionsuttag

När ett dosapotek ska expediera en patients dosdispenserade förskrivningar skapas ett uttag på samtliga förskrivningar som ingår i expedieringen.

Se TA 50 – Kontrollera och godkänn produktionsuttag – Apotek.

Versionshistorik

Version

Datum

Kommentar

1.02021-11-27Ny handbok vård- och apotekstjänster