Hantering av pappersrecept i Nationella Läkemedelslistan

På denna sida beskrivs regler för pappersrecept och elektroniska recept samt hur uttag från pappersrecept hanteras i Nationella läkemedelslistan.



1. Föreskrifter - pappersrecept och elektroniska recept

I Läkemedelsverkets föreskrifter (HSLF-FS 2021:75) om förordnande och utlämnande av läkemedel och teknisk sprit beskrivs regelverket för pappersrecept och elektroniska recept. I detta kapitel beskrivs dessa regler kortfattat som en förutsättning för hanteringen av uttag från pappersrecept i Nationella läkemedelslistan (se kapitel 2).

1.1. Pappersrecept ska omvandlas till elektroniska recept

Enligt Läkemedelsverkets föreskrifter ska pappersrecept överföras till elektroniskt format. 

I följande fall ska recept dock inte omvandlas från receptblankett till elektroniska recept:

  • receptet är utfärdat av en förskrivare som endast är behörig i ett annat EES‍-‍land
  • patientens personnummer är inte angivet på receptet.

1.2. Elektroniska recept ska inte överföras till receptblankett

Enligt Läkemedelsverkets föreskrifter får inte elektroniska recept överföras till receptblankett.

Elektroniska recept ska dock överföras till blankett i följande fall:

  • patienten behöver ett recept för att kunna hämta ut läkemedlet i ett annat land
  • patientens personnummer är inte angivet på receptet

(warning) Elektroniskt recept till patient med dosdispenserade läkemedel får aldrig överföras till receptblankett.

1.3. Elektronisk förskrivning är huvudregel

Elektronisk förskrivning är huvudregel vid utfärdande av recept till människa. 

Undantag från kravet på elektronisk förskrivning gäller i följande fall. Förskrivning får då göras på receptblankett:

  • en teknisk störning vid förskrivningstillfället gör att det inte går att förskriva elektroniskt
  • receptet förskrivs så att patienten ska kunna hämta ut ett läkemedel i ett annat land inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES)
  • förskrivaren bedömer att patienten har ett skyddsbehov som tillgodoses bättre genom förskrivning på receptblankett än via elektroniskt recept*
  • andra särskilda skäl. 

*Observera att om personnummer är angivet på pappersreceptet kommer apoteket att omvandla det till elektroniskt format innan expediering. Detta innebär att förskrivningen och tillhörande uttag registreras i Nationella läkemedelslistan. Normalt ska recept förskrivas med personnummer även till personer som har skyddade personuppgifter eller annat skyddsbehov. I vissa fall kan förskrivaren dock behöva göra avsteg från detta om särskilda omständigheter föreligger. 

Läs mer på Läkemedelsverkets webbplats:

Apotek - Ändrat regelverk för förskrivning och expediering 2020–2022 | Läkemedelsverket (lakemedelsverket.se)

Förskrivare - Ändringar i förskrivningsregelverk 2020-2022 | Läkemedelsverket (lakemedelsverket.se)

2. Uttag i Nationella läkemedelslistan

Det finns två typer av uttag i Nationella läkemedelslistan - uttag och uttag pappersrecept. Ett uttag som expedieras från ett elektroniskt underlag har en referens till den registrerade förskrivning som uttaget sker på. Uttag pappersrecept registreras direkt från ett förskrivningsunderlag på papper. Ett uttag pappersrecept innehåller viss information från förskrivningen eftersom referens till denna saknas. 

2.1. Förskrivningar med personnummer

Uttag som registreras utifrån förskrivningar med personnummer syns i patientens nationella läkemedelslista. Detta gäller både uttag och uttag pappersrecept.

Följande visas i patientens läkemedelslista som uttag pappersrecept:

  • Uttag som expedieras i Sverige utifrån ett pappersrecept som är utfärdat av förskrivare som är behörig i ett annat EES-land. Patientens personnummer måste vara angivet på pappersreceptet.
  • Uttag på pappersrecept som före migreringen till Nationella läkemedelslistan expedierades utifrån ett pappersrecept, utan att receptet registrerades i Receptdepån. Dessa uttag kommer synas som uttag pappersrecept under de 15 månader (efter att lagen om Nationell läkemedelslista trädde i kraft) som uttagen existerar innan de gallras. 
    Kommentar: Det skulle kunna komma in fler sådana uttag via system som ännu inte anslutit till versionspaket 21 om farmaceuten inte registrerar pappersreceptet innan expediering. Dessa lagras då i fem år. Via FHIR-gränssnitten får man inte registrera uttag pappersrecept med Sverige som landskod.

2.2. Förskrivningar med födelsedatum

Uttag som registreras utifrån en förskrivning utfärdad på födelsedatum blir ett uttag pappersrecept och returneras inte vid hämtning av patientens nationella läkemedelslista. 

Följande gäller vid expediering av förskrivningar utfärdade på födelsedatum:

  • Om förskrivningen är elektronisk så måste den omvandlas till papper innan expediering kan ske. Detta måste göras på det mottagande apoteket, eftersom endast detta apotek kan söka fram förskrivningen. Se TA 07 – Omvandla förskrivning till receptoriginal på papper – Apotek.
  • Om förskrivningen är utfärdad på papper ska den förbli på papper, den får inte registreras i Nationella läkemedelslistan.
  • Vid expediering ska uttag från pappersreceptet registreras på patientens födelsedatum, även i de fall då patienten egentligen har ett personnummer. Eftersom sådana uttag inte får någon koppling till patientens personnummer så kommer de inte att synas som ”uttag pappersrecept” när patienten söks fram utifrån sitt personnummer. Patienten kan inte heller se dessa uttag i Läkemedelskollen eller på utskrift av uthämtade läkemedel. 


2.2.1. Läs mer om uttag: 

TA 46 – Registrera och kontrollera uttag – Apotek

Uttag – NLLMedicationDispense


2.2.2. Läs mer om uttag pappersrecept: 

TA 49 – Registrera och kontrollera uttag pappersrecept

Uttag pappersrecept – NLLDispensePaperPrescription


2.2.3. Följande tillämpningsanvisningar beskriver också hantering av uttag:

Versionshistorik

VersionDatumKommentar
1.02022-05-25Ny sida