Hantering av patient med dossamtycke (dospatient) för vård


På denna sida beskrivs hantering av patienter med dossamtycke (dospatienter) och dosdispensering för vården. 







Dosdispensering av läkemedel innebär att läkemedlet förpackas i dospåsar. För att få alla eller delar av sina läkemedel dosdispenserade måste patienten lämna ett dossamtycke och bli kopplad till ett dosapotek. Patienter med dossamtycke (dospatienter) kan även få sina läkemedel i vanliga förpackningar (helförpackning).

1. Dosapotek, dosaktör och vanliga apotek

De apotek som producerar dospåsar till patienter med dossamtycke kallas dosapotek. Dessa har ett speciellt tillstånd från Läkemedelsverket att bedriva maskinell dosverksamhet. De företag som har dosapotek kallas för dosaktör. En dosaktör kan ha flera dosapotek men ett dosapotek tillhör alltid bara en dosaktör. Dosapotek har till skillnad från vanliga apotek inga butiker utan producerar dospåsar som skickas ut till patienterna.

2. Dosdispenserade läkemedel och helförpackningar

Den förpackning man får med sig när man hämtar ut på ett vanligt apotek kallas för helförpackning. Patienter med dossamtycke kan få delar av sina läkemedel i dospåsar och dessa kallas dosdispenserade läkemedel. Dosapoteken paketerar om de av patientens läkemedel som ska dispenseras i dospåsar, i allmänhet en dospåse per intagstillfälle, exempelvis kl. 08 en viss dag. En dospåse kan därför innehålla flera olika läkemedel.

För att ett läkemedel ska kunna dosdispenseras måste det uppfylla två krav:

  • Det är en tablett eller en kapsel.
  • Det har ett brytningstillstånd från Läkemedelsverket.

Det går alltså inte att dosdispensera andra typer av läkemedel, som till exempel vätskor, injektioner eller krämer.

En patient med dossamtycke kan ha både dosdispenserade läkemedel och vanliga helförpackningar. Helförpackningar kan alltid hämtas från vilket vanligt apotek som helst, men de kan även beställas från dosapoteket. Eftersom dospåsarna måste hinna komma fram till patienten innan det är dags att ta läkemedlet sker produktionen av påsarna i förväg.

3. Nivå på anslutning och övriga tjänster

Vårdsystem kan välja att hantera förskrivningar till patienter med dossamtycke på tre olika sätt.

  • endast visa förskrivningar utan möjlighet till förskrivning
  • endast implementera förskrivning av helförpackningar 
  • implementera full dosfunktionalitet (dosdispenserade läkemedel och helförpackning)

Se även Övergripande krav

Ett vårdsystem som ska ha full dosfunktionalitet måste även använda tjänsterna för Sortiment och Leveransinformation, SOL. Det är inte ett krav för de andra anslutningsnivåerna men är möjligt även för dem. SOL innehåller bland annat:

  • sortiment- och leveransinformation
  • dosapotekens dosdispenserade sortiment
  • produktionsinformation
  • meddelanden mellan vård och dosapotek
  • beställningar av helförpackningar.

Varje patient med dossamtycke är kopplad till en kund/leveransadress hos sitt dosapotek. Varje kund/leveransadress eller boende har en egen stopptid – det vill säga en regelbunden dag och tid då alla ändringar måste vara dosapoteket tillhanda från vården för att dosapoteket ska hinna med den ordinarie produktionen. Detta kallas i SOL för produktionsinformation.

Se Sortiments- och leveransinformation för dospatienter (SOL)

Se processbeskrivning Förskrivning, patient med dossamtycke.

4. Registrera dospatient

För att patienten ska bli registrerad som dospatient måste olika uppgifter anges. Bara legitimerade läkare, legitimerade sjuksköterskor, AT-läkare eller läkare med förordnande kan ta emot en patients samtycke till att bli dospatient i Nationella läkemedelslistan. Övriga uppgifter som telefonnummer, leveransadress och liknande kan även annan personal registrera i SOL. Samtliga uppgifter krävs dock för att patienten ska kunna bli dospatient.

Se TA 16 – Registrera dospatient.

5. Förskriva dosdispenserade läkemedel

Helförpackningsförskrivningar till patienter med dossamtycke följer till stor del de regler som gäller för förskrivning till övriga patienter, men det finns några skillnader. Dosdispenserade förskrivningar följer till viss del andra regler:

5.1. Måste ha strukturerad dosering

En dosdispenserad förskrivning måste vara en tillfällesdosering med klockslag samt ha en första doseringsdag. Se TA 22 – Dosering och administreringssätt för mer information om dosering i Nationella läkemedelslistan.

5.2. Ska förskrivas från ett specifikt sortiment

Varje dosapotek har ett specifikt dispenserbart sortiment som hämtas från SOL och ska användas vid förskrivning av dosdispenserade läkemedel. Vid förskrivning av dosdispenserade läkemedel får användaren automatiskt upp det rätta sortimentet genom anslutningen till SOL.

5.3. Funktioner som ska kunna användas

För dosdispenserade förskrivningar ska förskrivaren kunna:

  • Skapa en ny förskrivning
  • Uppdatera förskrivning – skapar en ny version av samma förskrivning. Förändring eller korrigering av uppgifter på en förskrivning som inte innebär en ändring av förskrivet läkemedel eller förlängning av giltighet. Exempelvis justering av dosering eller att ange eller förändra ett datum för när patienten ska sluta använda sitt läkemedel.
  • Ersätta förskrivning – skapar en ny förskrivning i samma förskrivningskedja. Om den förskrivning som ska ersättas har en sjuställig ATC-kod krävs att den nya förskrivningen har samma ATC-kod.
  • Förnya förskrivning –  skapar en ny förskrivning i samma förskrivningskedja, används när patienten behöver göra fler uttag av samma förskrivna läkemedel för att kunna fortsätta sin behandling.
  • Avsluta förskrivning –  Innebär att förskrivningens giltighet avslutas och därmed inte längre kan expedieras. I samband med avslutet kan också anges att även doseringen eller hela behandlingen är avslutad.
  • Makulera förskrivning –  en felaktigt registrerad förskrivning kan makuleras innan expediering skett. Det kan vara fel i uppgifterna om patienten eller felaktiga uppgifter i förskrivningen.

5.4. Sätts ofta in i framtiden      

Om förändringen kan vänta till nästa ordinarie dosrulle, kan Första doseringsdag sättas till samma datum som nästa Första dosdag från SOL. Om ändringen är ett avslut kan avslutningsdatumet sättas till dagen innan nästa Första dosdag från SOL, eftersom det är ett till och med datum.  I dessa fall används inte akutmarkering. En makulering kan aldrig markeras som akut. 

Läs mer om första doseringsdag på sidan Datum i Nationella läkemedelslistan.


Figur 1 - Förskrivningen ska inte markeras som akut om förändringen ska träda i kraft samma dag som eller efter nästa Första dosdag från SOL.

5.5. Kan markeras som akut

En dosdispenserad förskrivning ska markeras som akut om dosapoteket inte kan vänta till nästa planerade dosproduktion med att skicka nya dospåsar. Det kan till exempel handla om att patienten behöver få läkemedlet så fort som möjligt, förändra eller avsluta sin läkemedelsbehandling. För att förstå om förskrivningen ska markeras som akut måste förskrivaren ta del av patientens aktuella produktionsinformation från SOL. I första hand är det information om stopptid, akut stopptid och nästa Första dosdag som spelar roll för bedömningen. Denna information har betydelse för när patienten kan få tillgång till sin dosrulle. Det är viktigt att systemets användargränssnitt utformas på ett sådant sätt att det ger stöd till användaren i sin bedömning.

Direkt när stopptiden infaller och dosapoteket påbörjar sin hantering ändras stopptiden till nästa stopptid, det innebär att det datumet alltid ligger framåt i tiden. Om förändringen ska träda i kraft innan nästa första dosdag måste förskrivningen markeras som akut, annars träder den i kraft först vid nästa ordinarie dosrulle oavsett vad datumen säger. 

5.5.1. Följande funktioner kan förskrivaren välja att markera som akut

Skapa ny förskrivning

När en ny förskrivning skapas sparas den i Nationella läkemedelslistan men det är Första doseringsdag som styr när patienten ska börja använda läkemedlet. Om den ligger före nästa Första dosdag från SOL för en dosdispenserad förskrivning ska förskrivningen markeras som akut.

Uppdatera förskrivning

En uppdatering av en förskrivning sker momentant men förändringen kan träda i kraft i framtiden. För en dosdispenserad förskrivning är det datumet när uppdateringen ska träda i kraft som avgör om förskrivningen ska markeras som akut. Om uppdateringen ska träda i kraft innan nästa Första dosdag från SOL ska förskrivningen markeras som akut. Observera att om man vill att ett framtida avslut ska träda i kraft från och med nästa dosrulle ska avslutsdatum sättas till dagen innan nästa Första dosdag. Då behöver inte ändringen markeras som akut eftersom det är den sista dagen på den dosrulle som redan är producerad till patienten. När en dosdispenserad förskrivning avslutas minst 2 dagar innan nästa Första dosdag från SOL ska sista doseringsdag och/eller senaste datum för avslut av behandling användas och förskrivningen markeras som akut. Om avslutet träder i kraft efter nästa första dosdag från SOL kan ett avslut göras genom att förkorta giltigheten på förskrivningen, då utan akutmarkering. 

Figur 2 - När förskrivningen skapas eller uppdateras och förändringen ska träda i kraft innan nästa Första dosdag från SOL ska förskrivningen markeras som akut.

Ersätta förskrivning

En förskrivning ersätts momentant vilket innebär att om förskrivningen som ersätts eller den nya förskrivningen är dosdispenserad ska den alltid markeras som akut.

Avsluta förskrivning

Ett avslut av en förskrivning är alltid momentan. För avslut av dosdispenserade förskrivningar ska alltid sista doseringsdag och/eller senaste datum för avslut av behandling användas och förskrivningen ska alltid markeras som akut.

Förnya förskrivning

En förnyelse av en förskrivning är alltid momentan. Om en förnyelse av en dosdispenserad förskrivning behöver markeras som akut eller inte beror på vad som har producerats samt hur långt fram i tiden som sista giltighetsdagen för den befintliga förskrivningen ligger. När sista giltighetsdag på en befintlig förskrivning infaller mitt i en redan producerad dosrulle måste förnyelsen markeras som akut för att en ny dosrulle ska produceras innan nästa ordinarie produktion. Annars blir det avbrott i patientens läkemedelsbehandling.

Figur 3 - När förnyelsen av en förskrivning sker efter att dosrullen med sista giltighetsdag på befintlig förskrivning är producerad ska förskrivningen markeras som akut.

6. Administrera dospatient

Hälso- och sjukvårdspersonal ska kunna administrera och hantera dospatienter på fler sätt i sitt system än att förskriva läkemedel. De ska bland annat kunna:

  • pausa dosdispenserade rullar
  • kommunicera med dosapoteket via meddelanden
  • beställa helförpackningar för att få med dem vid leverans av dosrullar.

För allt detta används SOL:s tjänster.

7. Avregistrera dospatient

Hälso- och sjukvårdspersonal kan avregistrera en dospatient. Det görs om vården eller patienten själv anser att patienten inte längre behöver få sina läkemedel dosdispenserade.

En patient som avslutas som dospatient kan behålla sina helförpackningsförskrivningar oförändrade och behöver inte få dessa förskrivna på nytt. För att kunna avregistrera en patient som dospatient måste dock alla dosdispenserade förskrivningar först avslutas. Om patienten har fortsatt behov av dessa kan funktionen för att ersätta en förskrivning användas för att göra om dem till helförpackningsförskrivningar innan avregistreringen.

Patientens dossamtycke återkallas i samband med avregistreringen och fortsatt tillgång till patientens information i Nationella läkemedelslistan kräver att samtycke inhämtas vid varje åtkomst.

Se TA 17 – Avregistrera dospatient.




Versionshistorik

VersionDatumKommentar
1.02021-11-27Ny handbok vård- och apotekstjänster
1.12023-05-04

Förtydligat 5.4 Sätts ofta in i framtiden

Förtydligat 5.5 Kan markeras som akut

Lagt till figur 1, figur 2 och figur 3

1.22024-02-22

Förtydligat 5.5.1 Förnya förskrivning