E-handel privatperson, apotek - människa och djur
Denna process omfattar den del av receptexpedieringsprocessen där en privatperson kan beställa uttag av läkemedel och andra förskrivna varor för människa och djur via en apoteksaktörs e-handelslösning.
Läs mer om Nationella Läkemedelslistan (NLL)
1. Om processen E-handel privatperson, apotek till människa och djur
Denna process omfattar distanshandel med förskrivna varor till människa och djur och är avgränsad till de delar där E-hälsomyndigheten har tjänster eller ställer krav på presentation eller funktion. Processen är framtagen för att sätta funktionerna i ett sammanhang, implementationen kan skilja sig åt i olika lösningar. Beskrivningen av e-handelsprocessen sträcker sig fram till att privatpersonen har bekräftat den order som skickas till apoteksaktörens expedieringssystem. Receptexpedieringen hos en apoteksaktör beskrivs under Receptexpediering och Receptexpediering Djur.
Processen omfattar för receptexpediering till människa även:
- att patienten kan administrera fullmakter och hämta högkostnadsinformation.
- stödprocesser för att skapa utdrag, hämta kompletterande information och hantera dosering.
Processen omfattar för receptexpediering till djur även:
- stödprocess för att skapa utdrag
E-hälsomyndigheten ställer krav på anslutande aktör och system. Det gäller utöver tekniska krav även krav vad gäller presentation, säkerhet och behörighet. Säkerhetskraven på enskilds individs åtkomst måste vara uppfyllda för att en privatperson ska kunna få direktåtkomst till sina uppgifter i Nationella läkemedelslistan och Receptdepå djur. Privatpersoner loggar in med e-legitimation mot någon IdP, Identity Provider, för e-legitimation. E-hälsomyndigheten tillhandahåller inga tjänster för inloggning till privatperson.
Vid hämtning av information från Nationella läkemedelslistan som innehåller personuppgifter ska ändamål och åtkomsttyper anges. Vilka ändamål och åtkomsttyper som ska användas beskrivs i avsnitt 2.1. För mer information läs Direktåtkomst, samtycken, spärrar och fullmakter i Nationella läkemedelslistan, Ändamål, åtkomsttyper, resurser och behörigheter och Giltiga kombinationer privatrelaterade ändamål.
Vid hämtning av information från Receptdepå djur används inte ändamål eller åtkomsttyp. Notera att Receptdepå djur inte hanterar fullmakter eller vårdnadshavarrelationer.
Figur 1. Exempel på process för e-handel av privatperson på apotek. Observera att exemplet gäller för e-handel till människa, inte djur.
Figur 2. Exempel på process för e-handel av djurrecept för privatperson på apotek.
2. Delprocesser
Här hittar du alla delprocesser i processen för E-handel av privatperson på apotek.
Läs mer om de krav som E-hälsomyndigheten ställer på system som ska ansluta till FHIR-gränssnitten för Nationella läkemedelslistan i Sammanställning av krav. KRAV
2.1. Hämta information om patient
Första steget för att hämta en patients läkemedelslista är alltid att hämta information om patienten. Informationen som returneras påverkar fortsatt hantering av patientens uppgifter i Nationella läkemedelslistan. Beroende på vilken relation användaren som gör åtkomst till Nationella läkemedelslistan har till den patient vars uppgifter efterfrågas krävs det olika steg för att hämta logiska identiteter för patient, vårdnadshavare eller ombud. Användarens relation till aktuell patient styr vilka åtkomsttyper och patientreferenser som ska användas.
Här beskrivs olika alternativ i detta processteg beroende på vilken relation som användaren har i förhållande till aktuell patient.
2.1.1. Köpfullmakt
Detta processteg används när användaren agerar i egenskap av ombud för en fullmaktsgivare och vill begära åtkomst till fullmaktsgivarens uppgifter.
2.1.1.1. Hämta fullmakter och välj fullmaktsgivare att företräda
Innan ombudet kan begära åtkomst till en fullmaktsgivares läkemedelslista behöver ombudet hämta sina registrerade fullmakter. Utifrån de visade fullmakterna kan ombudet välja vilken fullmaktsgivare som ska företrädas.
Läs mer om tjänsten HamtaFullmaktPrivatperson.
2.1.1.2. Hämta patientreferens för ombudet och fullmaktsgivaren
Den fullmaktsgivare som ombudet valt att företräda utgör patient i den vidare hämtningen av uppgifter. Innan patientens förskrivningar och uttag kan hämtas behöver patientreferenser och uppgifter för både patienten och ombudet hämtas. Detta görs med ändamålet åtkomst till egna uppgifter och åtkomsttyp köpfullmakt.
För mer detaljer och krav vid implementation se TA05 Hämta patientinformation - delfunktion 3.
2.1.2. Vårdnadshavare
Detta processteg används när användaren agerar i egenskap av vårdnadshavare och vill begära åtkomst till sitt barns uppgifter. Vårdnadshavare har åtkomst till sitt barns uppgifter fram till att barnet fyller 13 år.
2.1.2.1. Ange ett barn att företräda
Vilket barn som ska företrädas anges av vårdnadshavaren. E-hälsomyndigheten har ingen tjänst för att hämta en lista över en vårdnadshavares barn.
2.1.2.2. Kontrollera vårdnadshavare och hämta patientreferens för användaren och barnet
Det barn som vårdnadshavaren ska företräda utgör patient i den vidare hämtningen av uppgifter. Innan patientens förskrivningar och uttag kan hämtas behöver en vårdnadshavarrelation valideras genom att ange valt barns personnummer och användarens personnummer. Detta görs med ändamålet åtkomst till egna uppgifter och åtkomsttyp vårdnadshavare. Finns det en giltig vårdnadshavarrelation returneras resursen Vårdnadshavare med patientreferenser som sedan ska användas för att hämta bland annat förskrivningar.
För mer detaljer och krav vid implementation se TA 08 – Kontrollera Vårdnadshavare.
2.1.3. Åtkomst till egna uppgifter
Detta processteg används när användaren vill begära åtkomst till sina egna uppgifter.
2.1.3.1. Hämta patientinformation
När användaren ska begära åtkomst till sin egen läkemedelslista utgör användaren patient. Innan patientens förskrivningar och uttag kan hämtas behöver patientreferens och uppgifter för patienten hämtas. Detta görs med ändamålet åtkomst till egna uppgifter och åtkomsttyp åtkomst till egna uppgifter.
För mer detaljer och krav vid implementation se TA05 Hämta patientinformation - delfunktion 3.
2.1.4. Hämta dossamtycke
I detta processteg kontrolleras om patienten har ett dossamtycke (är dospatient) eller inte. Det är endast möjligt att hämta dossamtycke med åtkomsttyp åtkomst till egna uppgifter. Detta är ett valfritt steg.
För mer detaljer och krav vid implementation se TA23 Hämta dossamtycke - delfunktion 3.
Läs mer om dossamtycket i Direktåtkomst, samtycken, spärrar och fullmakter i Nationella läkemedelslistan.
2.1.5. Hämta dosunderlag
I detta processteg hämtas dosunderlag och tillhörande händelser för att se patientens dosproducent. Detta är ett valfritt steg.
För mer detaljer och krav vid implementation se TA35 Hämta dosunderlag- delfunktion 3.
2.2. Hämta information om djurägare
Första steget för att hämta en djurägares aktuella e-recept är alltid att hämta information om djurägaren. Den inloggade användaren kan enbart se sina egna uppgifter. Det finns ingen funktionalitet för vårdnadshavare eller fullmakter.
Den information som ska hämtas är folkbokföringsuppgifter och då används tjänsten FOLK - HamtaFolkbokforingsinformationPrivat.
2.3. Hämta förskrivningar och uttag
I denna delprocess hämtas patientens förskrivningar och uttag. Olika sökmöjligheter finns.
Exempel på sökningar som kan göras:
- Hämta en patients ej avslutade eller makulerade förskrivningar (dvs förskrivningsstatus aktiv, parkerad och slutexpedierad).
- Hämta en patients aktiva förskrivningar som utfärdats efter ett visst datum.
- Hämta en patients aktiva förskrivningar och inkludera gjorda uttag.
- Hämta en patients avslutade förskrivningar som utfärdats det senaste året eller under önskat tidsspann.
Anslutande system gör därefter eventuell ytterligare filtrering och sortering för att visa upp information efter behov eller efter presentationskrav.
Figur 3. Diagram över hämtning av förskrivning och uttag samt visning i e-handel. Observera att diagrammet gäller för e-handel till människa, inte djur.
2.3.1. Hämta läkemedelslista
I detta processteg hämtas övergripande information om patientens läkemedelslista så som läkemedelslisteversion. Läkemedelslisteversion används för att avgöra om en förändring skett i patientens läkemedelslista.
För mer detaljer och krav vid implementation se TA12 Hämta information om patients läkemedelslista - delfunktion 3.
2.3.2. Hämta förskrivningar
I detta steg görs sökning och hämtning av patientens förskrivningar.
För mer detaljer och krav vid implementation se TA 01 - Hämta patients förskrivningar och uthämtade läkemedel - privat, delfunktion 1.
2.3.3. Hämta uttag
I detta steg görs sökning och hämtning av patientens tidigare uttag som är gjorda på förskrivningar som är registrerade i Nationella läkemedelslistan. Detta kan göras enligt olika sökkriterier. Uttagen kan även inkluderas med de sökta förskrivningarna.
För mer detaljer och krav vid implementation se TA 01 - Hämta patients förskrivningar och uthämtade läkemedel - privat, delfunktion 3.
2.3.4. Hämta uttag pappersrecept
I detta steg görs sökning och hämtning av patientens tidigare uttag som är gjorda på pappersrecept.
För mer detaljer och krav vid implementation se TA 01 Hämta patients förskrivningar och uthämtade läkemedel- privat, delfunktion 3 Variant 3.2.
2.3.5. Hämta historik
I detta steg kan patientens förskrivningar och uttag kompletteras med historik.
Läs mer om om historik och händelser i En patients nationella läkemedelslista.
För mer detaljer och krav vid implementation se TA 01 Hämta patients förskrivningar och uthämtade läkemedel- privat, delfunktion 2 .
2.4. Hämta djurrecept
Djurägarens recept hämtas från Receptdepå Djur hos E-hälsomyndigheten. För inloggad privatperson får Aktuella djurrecept hämtas, via tjänsten HamtaReceptPrivatpersonDjur.
För mer detaljer och krav vid implementation se Presentationskrav Djur.
2.5. Välj vara och beräkna pris
Denna delprocess innehåller flera moment där olika alternativa varor presenteras för användaren beroende på möjlighet till utbyte, förmånsregler och pris när beställningen gäller till människa. För detta har E-hälsomyndigheten ett antal olika tjänster.
2.5.1. Sök substitution och pris
E-hälsomyndigheten tillhandahåller tjänsten HamtaSubstitution som baseras på Läkemedelsverkets utbytesgrupper och Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverkets (TLV) regelverk. Tjänstens syfte är att ge användaren stöd i valet av inbördes utbytbara läkemedelsförpackningar. Tjänsten visar också aktuellt försäljningspris. I förekommande fall returnerar tjänsten dessutom alternativt försäljningspris för att möjliggöra slutförsäljning av föregående periods vara.
Läs mer om VARA - nationellt produkt- och artikelregister och HamtaSubstitution.
Tjänsten finns specificerad i VARA - Funktionspecifikation.
2.5.2. Kontrollera förmån
Tjänsten KontrolleraForman kan användas för att ta reda på vilken förmånskod som gäller för de varor som användaren avser att beställa. Förmånskoden beskriver om en viss vara ingår i förmånen eller inte, samt vilket regelverk som gäller för prissättning gentemot förmånsberättigade personer.
Läs mer om tjänsten KontrolleraForman.
Tjänsten finns specificerad i PRIS - Funktionsspecifikation.
2.5.3. Beräkna kostnad
Tjänsten Prisfraga beräknar prisbilden för en expediering i sin helhet, och kan även anropas av privatperson i e-handelssammanhang. En separat prisbild måste beräknas för varje enskild patient som användaren avser att beställa receptförskrivna varor åt.
Läs mer om tjänsten Prisfraga.
Tjänsten finns specificerad i PRIS - Funktionsspecifikation.
2.6. Välj vara för djurrecept
När ett djurrecept har markerats väljs önskad vara. För djurrecept kan inte substitution göras. Djurrecept är alltid utan förmån och därmed hämtas och beräknas pris av aktören själv.
För detta processteg erhåller E-hälsomyndigheten inga tjänster.
2.7. Bekräfta order
De varor som användaren beställer skickas till orderberedning. För detta processteg erhåller E-hälsomyndigheten inga tjänster.
Läs om Receptexpediering och Receptexpediering Djur.
3. Stödprocesser
En stödprocess beskriver sådant som kan ske vid många olika tillfällen och därför inte kan ritas in på ett ställe i processen. Följande stödprocesser är aktuella för privatperson i en apoteksaktörs e-handelslösning:
Utöver stödprocesserna är administrering av fullmakter och presentation och utdrag av högkostnadsinformation också aktuell funktionalitet i en apoteksaktörs e-handelslösning för human.
3.1. Stödprocess djur
Följande stödprocess är aktuell för en djurägare i en apoteksaktörs e-handelslösning:
Versionshistorik
Version |
Datum |
Kommentar |
---|---|---|
1.0 | 2021-11-27 | Ny handbok vård- och apotekstjänster. |
1.1 | 2022-07-14 | Flyttat Hämta läkemedelslista till delprocessen Hämta förskrivningar och uttag. |
1.2 |
2024-08-26 |
Tagit bort information om samtyckte till Receptdepå djur då det inte längre behöver inhämtas. |